Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Galbavý: Politická kultúra v parlamente klesla

Tomáš Galbavý
Tomáš Galbavý

BRATISLAVA - Politická kultúra neposilňovala, nestúpala, ale skôr klesala. Takto komentoval končiace sa volebné obdobie parlamentu poslanec za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý.

"Politická kultúra klesala aj napriek tomu, že verejnosť je veľmi citlivá na to, ako sa v parlamente správame. Naše správanie sa následne odráža na jej dôveryhodnosti voči politikom a politike ako takej," povedal Galbavý. Súčasnú predvolebnú kampaň zhodnotil ako kampaň plnú špinavých útokov a zákerností. "Nie je to vojna argumentov, návrhov riešení a programu, ale skôr vojna konšpiračných spôsobov a nečistých podpásových úderov medzi politickými súpermi v politickom boji," skonštatoval poslanec.

Galbavý je presvedčený, že politika sa dá robiť aj slušným spôsobom. Každá politická garnitúra sľubuje, že bude tolerantná, korektná a bude využívať legitímne nástroje. "Dlho to však nevydrží a po niekoľkých mesiacoch sa to zvrhne do starých koľají, ktoré s politickou kultúrou nemajú nič spoločné," uviedol. Poslanec pripúšťa, že vinu nesú aj nové subjekty v parlamente. "Teraz sú to preteky o voliča, neberie sa ohľad na podobné hodnoty strán, každý bojuje s každým za cenu získať preferenčné hlasy a body pre politickú stranu alebo osoby," povedal Galbavý a dodal, že je to boj "na život a na smrť".

Zásahy v rámci daňovej reformy proti živnostníkom a dohodárom považuje poslanec za poslanecký klub Most-Híd Peter Zajac za likvidačné a nezmyselné, pričom sa reforma dala podľa neho zjednodušiť a zefektívniť. "Odchádzam sklamaný, pretože som bol hlboko presvedčený, že našou morálnou povinnosťou bolo, aby sme urobili všetko, k čomu sme sa vo vládnom programe zaviazali. Za rok a pol sme toho stihli pomerne málo a dokonca aj menej ako sme mohli stihnúť," povedal poslanec. Niektoré oblasti sa podľa neho však začali riešiť, napríklad oblasť spravodlivosti a zápas proti korupcii, ale v niektorých sa neurobilo vôbec nič.

"Nenaštartovala sa reforma vzdelávania a úspory verejných výdajov sa riešili len naoko," skonštatoval. Nech však bola podľa jeho slov vládna koalícia akákoľvek, je hlboko presvedčený, že súčasná opozícia nielenže neposkytuje nijakú alternatívu pre to, čo Slovensko potrebuje, ale práve v tejto krízovej situácií neposkytuje nič, čo by pomohlo krízu riešiť. "Zmenu klímy, ku ktorej prišlo po nástupe vládnej koalície, považujem za veľmi pozitívnu," uzavrel Zajac.

Parlamentný nováčik Jozef Kollár (SaS) je po roku a pol v parlamente sklamaný. "Nehovorím len o ústnych džentlmenských dohodách, ale tu sa nedodržiavajú ani písané dohody. Vedel som, že štát je prehnitý, ale samého ma prekvapilo, že až tak veľmi," zhodnotil Kollár. Pozíciu svojej strany v parlamente prirovnal k systémovej poruche. "Vbehli sme do zabehnutých stereotypov stojatých vôd, prišlo niečo nové a to starých kaprov v rybníku vyrušilo a vyrušuje dodnes," povedal poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu