Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Do vojenských obvodov bude od júla voľný vstup

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Do vojenských obvodov sa od júla ľudia dostanú aj bez povolení. Počíta s tým novela zákona o vojenských obvodoch, ktorú dnes schválila Národná rada SR. Oprávnenie vstupovať do vojenských obvodov bez povolenia bude limitované na pobyt do 24 hodín. Na dlhší dočasný a trvalý pobyt bude naďalej potrebné povolenie.

Dočasný zákaz vstupu do vojenského obvodu bude v čase cvičení, krízovej situácie alebo keď tam budú zložky ministerstva obrany robiť činnosti, pri ktorých môže byť ohrozený život a zdravie osôb. Trvalý zákaz vstupu bude na uzavretú alebo ohradenú časť vojenského obvodu alebo územie, kde hrozí vážne ohrozenie života alebo zdravia osôb alebo sú tam objekty obrannej infraštruktúry.

Ľudia vstupujúci na územie vojenského obvodu budú povinní rešpektovať pokyny vyplývajúce z tabúľ, dopravných značiek, dopravných zariadení alebo piktogramov a poslúchnuť pokyn, výzvu alebo príkaz osôb zabezpečujúcich poriadok a bezpečnosť vo vojenskom obvode.

Bude tam zakázané manipulovať s nájdenými zbraňami, strelivom, výbušninami alebo ich časťami ako aj zhotovovať nákresy, plány, fotografické zábery alebo filmové zábery objektov obrannej infraštruktúry.

Civili tiež nebudú môcť robiť také činnosti, ktoré by spôsobili škodu na štátnom majetku alebo by bolo obmedzené plnenie úloh obrany a bezpečnosti štátu. Všetky spôsobené škody budú musieť uhradiť. Za priestupky hrozí pokuta od 100 do 1 000 eur a ministerstvo nebude zodpovedať za poškodenie zdravia alebo inú škodu, ktoré vzniknú osobe v dôsledku nerešpektovania zákona.

Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) návrh zákona prerokoval 9. novembra 2011, teda deň po explózii v bývalom vojenskom obvode Javorina v Levočských vrchoch, kde sa pri čistení lesa zranili dve robotníčky. Vinu za túto udalosť vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS) pripísal zlyhaniu ľudského faktora. Nepáčilo sa mu, že robotníci spaľovali drevo v lese, ktorý je podľa neho posiaty nevybuchnutou muníciou.

„Považujem za nezodpovedné, ak tam niekto založí oheň, to máte akoby ste si v bani zapálili cigaretu,“ povedal. Zdôraznil, že územie, kde sa nešťastie udialo, už takmer 15 rokov nie je majetkom rezortu obrany a nový majiteľ bol na nebezpečenstvá dôsledne upozornený. Galko tvrdil, že ak návštevníci lesov budú dodržiavať bezpečnostné predpisy, môže garantovať ich bezpečnosť.

Ak novelu podpíše prezident Ivan Gašparovič, účinná bude od 1. júla 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu