Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podozrenia z provízií možno podľa Fica riešiť preukázaním majetku

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico si myslí, že policajti nedokážu získať dôkazy, potvrdzujúce transakcie pri starších podozreniach z kupovania poslancov alebo dávania provízií pri privatizácii. Prípady sa totiž vzťahujú na obdobie rokov 2005, 2006.

"Pravdepodobne úspešnejšie v tomto okamihu by mohli byť iné ako trestnoprávne prostriedky vyšetrovania. Teraz mám na mysli zákon o preukazovaní pôvodu majetku," povedal Fico v relácii STV O päť minút dvanásť. Fico vysvetľoval, že ak sa hovorí, že je niekde veľká suma peňazí, ktorá mala byť províziou pri privatizácii, alebo úplatok za to, že niekto ako poslanec prešiel z opozície ku koalícii, tak sa niekde táto suma peňazí musí objaviť. "Ak aj nevieme preukázať, že išlo o úplatok alebo o korupciu v trestnoprávnom zmysle, tak je na to zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Aby sa prokurátor spýtal takejto osoby: Pozrite sa, zdá sa, že žijete nad pomery. Máte peniaze, máte veci, na ktoré ste si nemohli legálne zarobiť," vysvetľoval Fico s tým, že keď daný človek na to zodpovedne neodpovedá, prokurátor podá žalobu na civilný súd a tam bude žiadať prepadnutie takéhoto majetku v prospech štátu. Dôkazné bremeno bude na danej podozrivej osobe. Ak tá súdu nepreukáže, ako majetok získala, tak jej prepadne. Týmto spôsobom sa dá podľa Fica zbaviť traumy z podozrení z provízií pri privatizácii a kupovania poslancov.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár súhlasí, že ak už zákon máme, mal by sa aplikovať. V relácii STV však mal jednu pripomienku. Vždy pred voľbami sa stretáva s rečami, že Bugár má všetky nehnuteľnosti v okolí Dunajskej Stredy. "Nejaké byty, kaštieľ, domy mám. Ja by som bol veľmi rád, keby napríklad na základe tohto zákona konečne by som mal už papier, čo všetko mám. Lebo možno mám aj také veci, o ktorých neviem," povedal Bugár, podľa ktorého sa zneužíva propaganda na odpísanie politického súpera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu