Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Belousovová sa kvôli vražde v Maduniciach chystá za Spišiakom

Anna Belousovová
Anna Belousovová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedníčka ľudskoprávneho parlamentného výboru Anna Belousovová sa chystá za šéfom Policajného zboru Jaroslavom Spišiakom. Chce s ním hovoriť o rómskej kriminalite, konkrétne o prípade vraždy v Maduniciach.

"Pretože už tam bolo vznesené obvinenie z rasových motívov a to vyšetrovanie prebieha podľa mňa trochu zvláštne. Aj podľa dcéry obete, ktorej Rómovia zavraždili otca. Sú tam traja, ktorí by mohli byť obvinení z neposkytnutia pomoci, ale vo vyšetrovacom spise figurujú v role svedka," priblížila dôvody plánovanej návštevy Belousovová po dnešnom rokovaní.

Ľudskoprávny výbor sa zaoberal aj Informáciou o vyšetrovaní hromadnej bitky v Zlatých Moravciach a ďalších incidentov, ktorých účastníkmi boli "neprispôsobiví" občania. K bitke medzi Rómami a Nerómami došlo v Zlatých Moravciach počas silvestrovskej noci na Robotníckej ulici. O priebehu incidentu existujú dve verzie. Podľa jednej ho vyvolali Rómovia, ktorí mali napadnúť a brutálne zbiť okoloidúcich ľudí. Podľa druhej verzie zasa konflikt vyvolali skinhedi po údajne rasisticky ladenom silvestrovskom prejave zlatomoravského primátora Petra Lednára.

Na rokovaní výboru zo strany policajného prezídia veľa informácií k incidentu neodznelo. Vyšetrovanie prebieha, vypočutých bolo 20 svedkov, traja poškodení a šiesti podozriví. Potrebné sú vraj ďalšie výsluchy, okrem iného treba vypočuť pracovníkov záchrannej služby, ktorí pri bitke zasahovali a doposiaľ vypočutí neboli. K prípadu sa mal na dnešnom rokovaní vyjadriť prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak, no neprišiel. Belousovová sa preto chystá za ním. "Keď nepríde Mohamed k hore, musí ísť hora k Mohamedovi," uviedla.

Otázka Rómov a rómskej kriminality vyvolala na rokovaní výboru prudkú výmenu názorov medzi predsedom rómskeho parlamentu Ladislavom Fízikom a niekoľkými ľuďmi, ktorí majú problémy s Rómami, a zapojila sa aj Belousovová. Na zasadnutí sa zúčastnila aj Michaela Marková, ktorá uviedla, že jej Rómovia zabili otca, a tiež Oskar Dobrovodský, ktorý má dlhodobo problém s "neprispôsobivými" rómskymi susedmi.

Fízik sa Rómov zastával, problémy s nimi pripisoval neschopnosti spoločnosti ich riešiť. Sťažoval sa tiež na napätie medzi väčšinou a rómskou komunitou. "Vy ako líder Rómov by ste sa tiež mali spamätať a nediviť sa ľuďom, že napätie rastie. Množia sa rasovo motivované útoky Cigánov na ľudí," reagovala Belousovová.

Ako typický príklad takýchto útokov uviedla zabitie Markovej otca. "Z rasovo motivovaných dôvodov jej zavraždili otca len preto, že si potrebovali buchnúť. Viete, čo je na tom hrozné? Že tí mladí chalani v živote nerobili, krížom slamky nepreložili. A to znamená, že jej otec dôchodca vlastne ich živil celý život. Z jeho daní, lebo tie peniaze na sociálne dávky na zem nepadajú len tak z neba, ale niekto ich musí vyrobiť. A oni ho len tak z rozkoše zavraždili," obrátila sa na Fízika šéfka ľudskoprávneho výboru.

Rovnako mu odporučila, aby nechodil do Malaciek radiť susedom Oskara Dobrovodského, aby na neho podali trestné oznámenie, ale mal by im povedať, aby si "upratali výkaly a ostatné veci na dvore". Podľa Belousovovej sa nemožno čudovať ľuďom, ktorých Rómovia rozčuľujú. "Lebo z ich daní žijú tí, čo nechcú robiť," zdôraznil. Fízik v súvislosti s Rómami, ktorí zabili Markovej otca, uviedol, že takých treba potrestať a že rómska komunita sa ich nebude zastávať. Po výmene názorov odišiel. Rokovanie opustili aj viacerí poslanci tak z radov opozície, ako aj koalície. Výbor napokon nebol uznášaniaschopný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu