Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Viskupič: MF v prípade Microsoftu samo seba dostalo do časovej tiesne

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič

BRATISLAVA - Skrátené pripomienkové konanie k predĺženiu štátnej zmluvy medzi Ministerstvom financií (MF) SR a spoločnosťou Microsoft vo výške 52,6 milióna eur o ďalšie tri roky je podľa nezávislého poslanca Jozefa Viskupiča (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti) neakceptovateľné.

"Ministerstvo samo seba pritlačilo do časovej tiesne, pretože tri roky vedelo, že tá zmluva končí 31. decembra 2011. Zároveň sa pýtam, komu to slúži," vyhlásil na margo zmluvy na dnešnom brífingu Viskupič.

Rezort financií predložil do skráteného pripomienkového konania Správu o plnení multilicenčnej zmluvy Microsoft Enterprise Agreement a návrhu jej pokračovania o ďalšie tri roky. Chce tým zabezpečiť softvér pre počítače v štátnej správe, napríklad desktopový operačný systém, kancelársky balík a ďalšie produkty. Podľa Viskupiča sa počíta s podpisom predĺženia zmluvy už koncom januára tohto roku.

"Vypracovali iba desaťstranový dokument, kde sa nevieme dočítať, či týchto takmer 53 miliónov eur bude vynaložených efektívne. Keďže prebieha skrátené pripomienkové konanie, nedostávame na toto odpovede. V tom materiáli nie je uvedené ani to, že existujú alternatívne riešenia," zdôraznil Viskupič.

"Ministerstvo financií SR zrealizovalo v roku 2011 sériu rokovaní a od jari minulého roku vynakladalo maximálne úsilie v snahe dohodnúť najlepšie a najvhodnejšie podmienky pre zabezpečenie potrieb štátnej správy. Popri rokovaniach zrealizovalo dôkladný prieskum potrieb jednotlivých inštitúcií, ako aj stavu využívania produktov Microsoft a audit v rezorte MF SR a jeho podriadených inštitúcií," oponuje poslancovi hovorca rezortu financií Martin Jaroš.

Skrátené konanie je podľa Viskupiča odôvodnené škodami hroziacimi štátu, tejto hrozbe však mohlo MF zabrániť, ak by situáciu začalo riešiť skôr. "Čo je podstatou zmluvy: Bol navýšený objem finančných prostriedkov z predchádzajúceho obdobia, predtým to bolo, myslím, 1,1 mld. slovenských korún (36,5 milióna eur)," povedal Viskupič, podľa ktorého v čase šetrenia nie je dôvod na ďalšie tri roky zvyšovať zazmluvnenú sumu.

"Zároveň táto zmluva predpokladá podpis licencií firmy Microsoft v počte 82.388 licencií pre počítače, čo je takmer stopercentný nárast. Tu vyvstáva moja druhá otázka. Ak sa nezvýšil počet úradníkov dvojnásobne, pýtam sa, či naši úradníci pracujú každý na dvoch počítačoch," vyhlásil Viskupič.

"MF SR viedlo rokovania smerujúce k čo najvýhodnejším podmienkam. Prioritou bola cena a vplyv na štátny rozpočet a výsledkom je zníženie cien za jednotlivé licencie rádovo v jednotkách až desiatkach eur oproti cenníkom z obdobia 2009-2011. Pri desiatkach tisíc licencií v celej štátnej správe je výsledkom úspora 1,6 milióna eur ročne v priebehu rokov 2012-2014. A to napriek tomu, že v prípade tejto 'komodity' existuje jediný dodávateľ. Podobne sa podarilo dosiahnuť výhodnejšie licenčné podmienky pre štát napríklad aj so spoločnosťou SAP," tvrdí hovorca rezortu financií.

Viskupič zdôrazňuje, že na výber firmy, ktorá licencie poskytne, nebolo žiadne výberové konanie. "Spôsob, akým je táto zmluva urobená, že neexistuje žiadny alternatívny dodávateľ okrem spoločnosti Microsoft a nebol ani oslovený, nebolo výberové konanie v tomto smere, porušili sme všetky naše zámery v oblasti informačných technológií," vyhlásil Viskupič.

"Pri podpise tejto zmluvy na tri roky zabetónujeme možnosť vstupu voľného softvéru alebo softvéru, ktorý je zadarmo, je minimálna možnosť vstupu celej veľkej komunity open source, ktorá je v štátnej správe dobrá pre Nemcov, Lotyšov a Fínov," povedal Viskupič. Dodal, že finančné úspory sa dali dosiahnuť aj rokovaním s viacerými možnými veľkými dodávateľmi, ktoré sa však podľa jeho informácií nikdy ani nezačalo. Ďalšou otázkou podľa Viskupiča je, či skutočne každý štátny úradník potrebuje celý objednaný softvér, alebo by mnohým stačil menší balík programov.

Spoločnosť pre otvorené informačné technológie (SOIT), ktorej členom je aj Viskupič, aktuálne zbiera podpisy pod hromadnú pripomienku, ktorú chcú predložiť MF a dosiahnuť rozporové konanie. "Žiadame stiahnutie tohto materiálu, jeho prepracovanie a opätovné prerokovanie v riadnom pripomienkovom konaní," uvádza sa v texte pripravovanej pripomienky.

Autori žiadajú zo správy o plnení multilicenčnej zmluvy vypustiť "texty nekriticky propagujúce firmu Microsoft", doplniť uznesenie, ktorým sa od verejnej správy "bude vyžadovať dodržiavanie Príručky k metodickému usmerneniu pre obstarávanie softvérových produktov, ktorú vydalo Ministerstvo financií SR v januári 2010 na svojej webovej stránke".

Okrem toho SOIT požaduje, aby MF v materiáli uviedlo "konkrétne kroky, ktoré boli vykonané na posúdenie výhodnosti pokračovania existujúcej multilicenčnej zmluvy oproti iným variantom, špeciálne posúdenie výhodnosti objednávania iba troch variantov licencií a efektívnosť objednávania SA licencií pre všetky PC".

SOIT žiada rezort, aby zverejnil, aké kroky v minulosti urobil s cieľom znížiť náklady na financovanie licencií softvéru a rozviedol konkrétne kroky, ktoré chce v budúcnosti urobiť pre zníženie závislosti od produktov Microsoft, posúdenie, ktoré typy licencií firmy Microsoft sú najvýhodnejšie a kroky pre optimalizáciu využívania existujúcich licencií.

Viskupič dodáva, ak je rezort financií naozaj v časovej tiesni, aj tak by podľa neho bolo výhodnejšie, ak by MF predĺžilo zmluvu na kratšie obdobie, napríklad jeden rok, a nechalo vyrokovanie novej zmluvy na vláde, ktorá príde po marcových predčasných parlamentných voľbách.

"Ministerstvo financií vníma a víta diskusiu o dosahovaní ďalších úspor zavádzaním tzv. open-source produktov tam, kde to je možné. Aj preto MF SR diskutovalo aj so zástupcami združenia SOIT. Takýto projekt sa však nedá urobiť z mesiaca na mesiac a musí mu predchádzať dôkladná príprava a analýza nákladov, keďže ani open-source technológie sa nedajú zaviesť zadarmo. Medzitým však musí byť zachovaná funkčnosť štátnej správy, ktorej informačné systémy nemôžu bežať bez licencií," reagoval Jaroš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu