Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Fico: Minister Mihál pripravuje antisociálnu brutalitu na ľuďoch

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákona o službách zamestnanosti z ministerstva práce je "antisociálna brutalita" na ľuďoch. "V mene nejakého objemu peňazí, ktorý opäť z hľadiska štátneho rozpočtu nie je rozhodujúci, je (zákon, pozn. red.) pripravený brať istoty invalidom, je pripravený likvidovať absolventov škôl v rámci absolventskej praxe, je to návrh zákona, ktorý ide proti ľuďom," zhodnotil dnes novelu predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Expremiér sa domnieva, že ministerstvo práce ide novelou proti sociálne najslabšej vrstve obyvateľstva, ktorá nebude mať šancu sa proti týmto zmenám brániť. V prípade, že sa súčasnej stredopravej koalícii napriek výhradám podarí presadiť "jeden z najhorších antisociálnych zákonov, aké kedy slovenská zákonodarná sila dokázala vyplodiť", budú sa sociálni demokrati snažiť zmeny zrušiť po parlamentných voľbách. "Ukazuje sa podstata pravicového zlepenca, kde každému je všetko úplne jedno a kde sú pripravení zahlasovať za hocijakú hlúposť len preto, lebo potrebujú nájsť nejakú korunu, a potom túto korunu možno použiť na úplne iný účel," uviedol Fico.

Výhrady Smeru-SD sa podľa poslanca Braňa Ondruša týkajú napríklad "skrytej novely zákona o minimálnej mzde". Podľa výpočtov sociálnych demokratov by tak mohli mladí ľudia do 25 rokov v istých prípadoch pracovať za čistú mzdu na úrovni 210 až 220 eur. "Ja osobne považujem za nehoráznosť, že takéto niečo navrhuje človek, ktorý sa verejne v médiách vyjadril, že potrebuje 400 eur na každý deň," podčiarkol Ondruš. Nepozdáva sa mu ani zmena, ktorá upravuje fungovanie chránených dielní, či zdôvodnenie skráteného legislatívneho konania.

Rezort práce už predtým akúkoľvek kritiku adresovanú na právnu úpravu odmietol. Podľa neho novela pomôže vytvoriť spolu zhruba 13.000 nových pracovných miest "zmysluplnými projektmi zamestnanosti". "Navrhujeme v ňom (v novelizovanom zákone, pozn. red.) viacero zmien, ktoré presunú finančné prostriedky z nefunkčných alebo zle nastavených opatrení na oveľa efektívnejšiu podporu zamestnanosti. Nejde nám o nič iné, ako o pomoc občanom, ktorí sú bez práce," uviedol dnes minister práce Jozef Mihál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu