Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS chce v deň volieb referendum o budúcnosti EÚ

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Súbežne s konaním marcových predčasných volieb by sa malo na Slovensku konať aj referendum o podstatných otázkach týkajúcich sa ďalšieho fungovanie Európskej únie (EÚ) a eurozóny. Tvrdí to strana Sloboda a solidarita (SaS), ktorá s touto iniciatívou osloví aj ostatné parlamentné subjekty.

"Ešte dnes oslovím za účelom vyhlásenia referenda predsedov parlamentných strán, napíšem im list, v ktorom ich vyzvem na rokovanie s cieľom dospieť k tomu, aby Národná rada zaradila do programu tejto schôdze hlasovanie o referende," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík.

Keby sa na tomto plebiscite parlament uzniesol, boli by podľa neho splnené všetky zákonné lehoty a prezident SR Ivan Gašparovič by mal možnosť referendum vyhlásiť na deň parlamentných volieb 10. marca 2012.

Liberáli chcú takýmto krokom zabrániť obmedzeniu suverenity Slovenska v súvislosti s novými pripravovanými pravidlami dohľadu nad rozpočtami členských krajín EÚ. "Za významné obmedzenie suverenity a nezávislosti Slovenska považujeme vznik fiškálnej únie a zrušenie práva veta. SaS s týmto nesúhlasí a ak by k niečomu takému malo dôjsť, tak len prostredníctvom referenda," podčiarkol Sulík.

Podľa šéfa poslaneckého klubu SaS Jozefa Kollár jeho strana plne podporuje posilnenie rozpočtového dohľadu a monitorovanie rozpočtov členských krajín EÚ a je zástancom tvrdých a vynútiteľných fiškálnych pravidiel. Objavujú sa však aj návrhy, s ktorými liberáli zásadne nesúhlasia.

Predovšetkým ide o možnú inštitucionalizáciu fiškálnej únie a zriadenie novej funkcie eurokomisára pre rozpočtovú politiku. Podľa Kollára by reálne išlo o nového ministra financií EÚ. SaS odmieta tiež zavedenie spoločných európskych dlhopisov. "Umožnili by parazitovanie nezodpovedných krajín na tých zodpovedných," upozornil.

Liberáli majú tiež obavu, že vývoj v EÚ sa uberá cestou postupnej harmonizácie daní či zvyšovania úlohy Európskej centrálnej banky (ECB) pri výkupe štátnych dlhopisov. Zásadný odpor majú tiež k zrušeniu práva veta v rozhodovacích procesoch. "Toto v žiadnom prípadne nedokážeme podporiť. Nové rozpočtové pravidlá vieme podporiť, nie však presun právomocí na Brusel a zrušenie práva veta," zdôraznil Kollár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu