Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvý rok volebného obdobia bol zložitý, tvrdí Ftáčnik

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvý rok volebného obdobia bratislavského primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) bol zložitý najmä preto, lebo stav financií Bratislavy bol horší, ako predpoklad. Na naplnenie rozvojových zámerov v tomto volebnom období bude treba vytvoriť priestor v nasledujúcich troch rokoch.

Ľavicový politik Milan Ftáčnik, bývalý starosta najväčšej mestskej časti Petržalka, zvíťazil v boji o post primátora v komunálnych voľbách 27. novembra 2010. Zo štyroch kandidátov získal najviac hlasov Bratislavčanov, 33,57 percenta.
      
"Je to rok, kedy sa začala zmena na úrovni mesta," zhrnul Ftáčnik.
      
Pripomenul, že v prvom roku volebného obdobia bola dôrazná konsolidácia verejných financií, znižovanie nákladov a snaha o predaj majetku mesta, aby bolo z čoho platiť dlhy. Podľa neho charakterizuje uplynulý rok zmena vzťahu mesto a občan na otvorený, transparentný a spolupracujúci. "Snažíme sa vťahovať občanov do spolurozhodovania," povedal Ftáčnik s tým, že to platí aj v mestských častiach (MsČ), kde sa zmenil vzťah mesta a MsČ na partnerský.
      
Za ďalší klad považuje začiatok budovania mestských cyklotrás, čo zmení nepriaznivý pomer medzi automobilovou, verejnou, pešou dopravou a cyklodopravou. "Prijali sme zásadné rozhodnutie o nosnom dopravnom systéme MHD, o rekonštrukcii Starého mosta a budovaní koľajovej dopravy do Petržalky," konštatoval. V súvislosti s reguláciou investičnej činnosti uviedol, že bola zvolená nová mestská hlavná architektka, stanoviská mesta k investíciám prestali byť v prvom rade politické, sú odborné.
      
"Bratislava by mala dostávať na funkcie, ktoré plní ako hlavné mesto, osobitné financie, čo by zlepšilo naše šancu splniť tie úlohy, ktoré plníme vzhľadom k orgánom štátnej správy, ambasádam, centrálnym podujatiam," povedal primátor s tým, že v pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja je úloha legislatívne posilniť postavenie hlavného mesta. Primátor podotkol, že nejde o peniaze na úkor iných samospráv, mali by to byť dodatočné finančné prostriedky.
      
Bratislava sa chce aktívne podieľať na komunálnej reforme v rámci Únie miest Slovenska či Združenia miest a obcí Slovenska, kde Bratislava vstúpi (do ZMOS), v čo verí primátor Ftáčnik. V reforme je priestor aj pre zlepšenie vnútorného fungovania Bratislavy, uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu