Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kaliňák obvinenia popiera: Nikoho z Pravdy som neúkoloval!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák popiera, že by redaktorov Pravdy úkoloval, ako majú písať o kauzách na ministerstve obrany. Obsah a tón komunikácie s redaktorkou Vandou Vavrovou, ako sú zachytené na zverejnených prepisoch telefonických rozhovorov, odôvodňuje Kaliňák tým, že diskusia bola súkromná a emocionálne sa v nej dožadoval rovnosti šancí.

Nazdáva sa, že dodávanie tipov novinárom politikmi je v poriadku. „Zdvihnite ruku tí, ktorí ste nikdy od žiadneho politika žiadny tip nedostali,“ vyzval dnes novinárov na tlačovej besede.

Neštandardný spôsob komunikácie s Vavrovou Kaliňák zdôvodňoval emocionálnym pohnutím a Vavrovej aj Patrícii Poprockej sa za vulgárne slová a tón ospravedlnil. V súkromnej komunikácii však možno podľa politika použiť ostrejšie slová ako verejne. „Niekedy sa uši čudujú, čo ústa rozprávajú, ale v súkromnom rozhovore je to prípustné. Ak by ste ma obvinili zo správania, ktoré nie je vhodné na verejnosti, alebo že som vám niekde na tlačovej konferencii vynadal, tak sa máme o čom baviť.“

Kaliňák na Vavrovú v rozhovore naliehal, aby sa po troch týždňoch, odkedy jej poskytol relevantné dokumenty, venovala kauze nákupu kabeláže za dva milióny eur priamym zadaním. „To bol jasný prípad kde Galko svojim podpisom podpísal krádež dvoch miliónov eur bez akýchkoľvek súťaží,“ povedal. O Poprockej, ktorá podľa prepisu zverejnenie informácií v Pravde zastavila, sa nevyberavým spôsobom vyjadril, že príde o prácu. „Ja som ten typ, ktorý má potrebu sa vykričať alebo vyrozprávať. Ten výsledok poznáte, aj jedna osoba pracuje aj ten článok nenapísala,“ podčiarkol. Existenciu nadštandardných vzťahov s Vavrovou Kaliňák odmietol. „O mojom vzťahu vypovedajú všetky články, ktoré niekedy táto novinárka napísala o mojej osobe. Bol veľmi tvrdý, často omnoho tvrdší ako so Sme,“

Kauza nákupu kabeláže bola a je podľa Kaliňáka „naozaj veľký prípad“. Politik sa chce k nemu vrátiť a poskytnúť informácie polícii. Galko sa dnes k nej nechcel vyjadriť, urobí tak vraj v piatok 25. novembra.

Denník Sme dnes priniesol informáciu, že Kaliňák vyvíjal nátlak na Vavrovú, aby písala o niektorých témach, napríklad o Galkovej rýchlej jazde alebo nákupe kabeláže bez súťaže. Politik podľa prepisu hovorí, že Pravdu nikto nebude podozrievať, keďže písali aj o jeho rýchlej jazde. Novinárka patrí k tým, ktorých odpočúvalo VOS. Okrem Kaliňáka dnes pravosť prepisov nepriamo potvrdila aj šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková. Dokazujú však podľa nej len jedno: vojenská kontrarozviedka sa za ministra Galka hrala na politickú políciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu