Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrušovský Mečiarove amnestie z rokovania parlamentu nestiahne

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Hrušovský (KDH) nestiahne z rokovania parlamentu návrh ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií. Povedal to dnes po rokovaní poslaneckého grémia pred rokovaním 26. schôdze NRSR.

 "Čo sa týka poslaneckých návrhov, na poslaneckom grémiu sme položili legitímnu otázku, či vzhľadom na počet poslaneckých návrhov, v prvom čítaní je ich štyridsať, v druhom čítaní trinásť, si ešte NR SR trúfa všetky ich prerokovať," vysvetlil Hrušovský. "Ja osobne zastávam ten názor, že áno. Že by sme nemali rezignovať na našu zákonodarnú činnosť. Ak by niektorí poslanci sami dobrovoľne niektoré návrhy, ktoré podali, z rokovania stiahli, tomu zabrániť nemôžem. Ale ja sa zatiaľ nechystám zobrať z rokovania NRSR návrh ústavného zákona o Mečiarových amnestiách a rovnako ani iné zákony, pod ktorými som podpísaný," zdôraznil Hrušovský.

Ešte 11. novembra pritom predseda Národnej rady SR ako jeden z predkladateľov tohto ústavného zákona nepovažoval atmosféru v parlamente za vhodnú na rokovanie o tomto návrhu. "V tejto chvíli, v čase krátko pred parlamentnými voľbami, nepovažujem atmosféru v parlamente za vhodnú na to, aby sme takú vážnu vec, ako je zrušenie Mečiarových amnestií, ešte rozhodovali vedomí si ústavného kvóra na prijatie tejto zmeny a preto ja ako jeden z navrhovateľov nebudem trvať na prerokovaní tohto návrhu zákona," vysvetlil vtedy Hrušovský.

O zrušení Mečiarových amnestií mali rozhodnúť poslanci už pred niekoľkými mesiacmi. Neustále ich však spolu s ďalšími poslaneckými návrhmi parlament presúval zo schôdze na schôdzu. Ústavný zákon je pritom už v druhom čítaní a čaká na definitívne schválenie. Na to treba minimálne 90 hlasov, čiže aj poslancov opozície. Smer-SD nie je za zrušenie Mečiarových amnestií, hoci ich považuje za právny suterén. Tvrdí, že sú nezrušiteľné. Strana Roberta Fica preto navrhla prijať radšej ústavný zákon, ktorý by Mečiarove amnestie odsúdil ako jedno z najvážnejších porušení alebo zneužití práv, ktoré mal k dispozícii konkrétny politik. Táto právna norma by však nemala podľa Smeru-SD na rozdiel od zrušenia amnestií právne následky.

Návrh zrušiť amnestie vtedajšieho zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998 týkajúce sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda, majú poslanci na stole už šiestykrát. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu