Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trnka čaká, že sa voľba generálneho prokurátora zopakuje

Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (2)
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka očakáva, že voľba generálneho prokurátora sa zopakuje. Ústavný súd (ÚS) SR totiž ešte nerozhodol o jeho sťažnosti, ktorou napadol voľbu generálneho prokurátora v Národnej rade SR zo 17. mája.

 "Keby som také očakávanie nemal, tak by som sa netrápil so sťažnosťou a neplatil si drahých advokátov," odpovedal Trnka na novinársku otázku, či očakáva, že sa voľba generálneho prokurátora po rozhodnutí o jeho sťažnosti ešte môže zopakovať.

"V mojej sťažnosti je jasne napísané, že nebolo rešpektované pôvodné rozhodnutie ústavného súdu, ktorý jednoznačne povedal, že majú byť zabezpečené tajné voľby," povedal bývalý generálny prokurátor. Predseda Smeru-SR Robert Fico ešte 17. mája upozornil, že koaliční poslanci losovali, ktorý spôsob označenia hlasovacích lístkov urobia, aby sa vedeli odlíšiť. "Nebola to normálna tajná voľba," povedal vtedy Fico.

Ústavný súd SR dnes odobril zmenu rokovacieho poriadku NR SR a tým aj poslednú voľbu generálneho prokurátora 17. júna, keď bol zvolený Jozef Čentéš. Podľa pôvodnej právnej normy, ktorú neskôr koalícia zmenila, sa volil generálny prokurátor tajne, avšak bola možnosť aj verejnej voľby, ak by sa na tom parlament dohodol.

Nové znenie uprednostňuje verejnú voľbu pred tajnou, avšak nevylučuje ani tú. Námestník generálnej prokuratúry Ladislav Tichý novelizované znenie rokovacieho poriadku napadol na ÚS SR a takmer identické podanie doručili ÚS SR 35 poslanci za stranu Smer–SD. Súd neskôr obe podania spojil pod jednu vec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu