Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koaliční lídri chcú odvrátiť rozpad vlády: Stráži ich polícia!

Polícia kontroluje prejazd aút Zobraziť galériu (2)
Polícia kontroluje prejazd aút

ČASTÁ - Predstavitelia vládnych strán, ktorí sa dnes zišli na rokovaní v Častej - Papierničke, sa pred verejnosťou a novinármi hermeticky uzavreli. Médiá nemajú prístup ani do areálu účelového zariadenia Národnej rady SR, ktoré stráži polícia.

Mužom zákona sa pri príchode museli legitimovať poslaneckým preukazom aj koaliční zákonodarcovia, ktorí boli na dnešné rokovanie pozvaní. Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) s úsmevom žurnalistom, ktorí čakajú na prístupovej ceste, navrhol, že ich do areálu dostane v kufri svojho auta.

Situáciu odôvodňuje osobná tajomníčka predsedu NR SR tým, že ide o interné neverejné rokovania. Oficiálna mimoriadna Koaličná rada aj s prípadným mediálnym výstupom by sa mala začať až v popoludňajších hodinách.

Lídrov dnes čakajú vážne rozhovory o eurovale a postojoch jednotlivých strán k záchrannému mechanizmu. Pozvaní boli aj všetci 79 koaliční poslanci. Striktný nesúhlasný postoj SaS k tejto téme vyústil až do úvah o konci vládnej koalície či spojení hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde SR.

Na zodpovednosť k tejto otázke vyzval koalíciu aj prezident SR Ivan Gašparovič. Na túto tému mal v uplynulých týždňoch rozhovory s lídrami politických strán. Či je k tomu potrebné z jeho pozície zvolať okrúhly stôl, ukáže podľa neho čas. "Je to v prvom rade ich zodpovednosť a k tejto zodpovednosti ich týmto momentom aj vyzývam," uviedol pre TASR.

Na otázku, či by sa hlasovanie o navýšení a posilnení kompetencií eurovalu malo spojiť s hlasovaním o dôvere kabinetu, prezident reagoval, že to závisí od postavenia a odvahy premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). V prípade nedostatku hlasov v NR SR Gašparovič pripustil aj rozpad vlády.

"Je to predsa len v rozpore s koaličnou politikou, s jednotnosťou v koalícii a so spoločnými výstupmi v otázkach budúcnosti Slovenska. Ak má koalícia takéto rozporné názory, tak si myslím, že vláda je vo veľmi labilnej pozícii," poznamenal.

O možnom konci koalície po prípadnom zablokovaní eurovalu v NR SR hovoril v rozhovore pre denník Pravda aj líder KDH Ján Figeľ. Podobný scenár pripustil aj štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška (SDKÚ-DS). Líder Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že v takej atmosfére, aká vládne v koalícii, sa dlhodobo fungovať nedá.

Partnerov znepokojil aj krok SaS, ktorá si podľa nich napriek dohode robí z eurovalu stranícku kampaň. Šéf liberálov Richard Sulík totiž vo štvrtok (8.9.) predstavil brožúrku, v ktorej vysvetľuje, prečo je euroval zlým riešením a cestou k socializmu.

"Považujem za nemiestne, že deň - dva po dohode SaS politicky túto otázku prezentuje. Vydáva brožúru, ktorou uráža, samozrejme, aj predstaviteľov EÚ, lebo nie je možné povedať, že euroval je cesta k socializmu," uviedol Bugár. Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) to zase nepovažuje za kampaň proti eurovalu, ale za predčasné voľby.

Po tom, ako sa objavili informácie o Sulíkovej kampani, koaličná väčšina s podporou SNS ešte vo štvrtok rozhodla o zmene programu NR SR a odsunula všetky hlasovania. V ten deň sa mal tiež voliť nový šéf Národného bezpečnostného úradu, ktorým sa mal stať poslanec SaS Kamil Krnáč. Plénum nehlasovalo ani v piatok (9.9.).

SaS na tvrdenia o porušení dohody reagovala protestom. "Dôrazne protestujeme proti obvineniam niektorých partnerov z údajného porušenia záverov Koaličnej rady. Neexistuje žiadna dohoda ani žiadny zápis, ktoré by zakazovali vyjadrovať sa k téme eurovalu," upozornili liberáli.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu