Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH sa predmanželské zmluvy nevidia, SaS ich víta

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská

BRATISLAVA – Zavedenie inštitútu tzv. predmanželskej zmluvy do slovenského právneho poriadku, ktorý navrhujú poslanci za opozičný Smer-SD, sa Jane Žitňanskej z KDH nevidí. Predpokladá, že s návrhom, o ktorom bude parlament rokovať už na septembrovej schôdzi, budú mať problém aj jej stranícki kolegovia.

„Je fajn, keď si ľudia dokážu usporiadať veci tak, aby v prípade nezhôd nemuseli riešiť nepríjemnosti navyše, ale obávam sa, že predmanželské zmluvy môžu znevýhodňovať napríklad ženy, ktoré zostanú dlhší čas na materskej dovolenke,“ zdôvodnila svoj postoj. Podľa Žitňanskej, ak v takomto prípade vznikne spor, žena nebude mať oproti mužovi, ktorý po celý čas zarábal, šancu uspieť.

Žitňanská predpokladá, že ona osobne návrh novely Občianskeho zákonníka z dielne Mariána Kovačócyho a Renáty Zmajkovičovej nepodporí. Predtým sa však chce ešte poradiť aj s právnikom a deň pred schôdzou o návrhu bude rokovať tiež klub KDH. Žitňanská si však myslí, že poslanci Smeru-SD nepochodia ani u jej kolegov. „V minulosti už táto téma rezonovala a tiež to nepodporili,“ pripomenula.

Opačný názor na predmanželské zmluvy má koaličný partner kresťanských demokratov, liberálna SaS. „Zavedenie inštitútu predmanželskej zmluvy je v súlade s hodnotami našej strany, čoho dôkazom je aj fakt, že ho obsahuje náš program (120 nápadov),“ uviedla poslankyňa za SaS Jana Kiššová. Súčasná legislatíva podľa liberálov nepokrýva potreby veľkej časti občanov a nerešpektuje slobodnú vôľu jednotlivca.

„Myslím si, že súčasný stav, keď rozhodnutie súdu v prípade rozvodu nerešpektuje dohodu manželov pred ich vstupom do manželstva, nie je správne a vytvára tak pre mnohých prekážky k uzatvoreniu manželstva. Okrem toho si myslím, že brániť niekomu slobodne sa rozhodnúť upraviť si svoje majetkovoprávne vzťahy so svojím budúcim manželom či manželkou, je nielen nezmyselné, ale je aj v rozpore s absolútne významnou hodnotou - a tou je osobná sloboda,“ podotkla. Jednoznačnú podporu poslaneckému návrhu Smeru-SD však nedeklarovala. Ako dodala, budú sa ním zaoberať na poslaneckom klube a až potom zaujmú aj stanovisko k prípadnej podpore novely Občianskeho zákonníka.

Kovačócy a Zmajkovičová chcú snúbencom umožniť, aby sa vďaka predmanželskej zmluve už pred sobášom dohodli na inom ako bezpodielovom spoluvlastníctve majetku.

"Možno konštatovať, že slovenská právna úprava je v tomto smere, vzhľadom na prudký spoločenský vývoj a vysokú rozvodovosť manželstiev, spiatočnícka," vysvetľujú v dôvodovej správe k novele Občianskeho zákonníka, ktorej účinnosť navrhujú od januára budúceho roka. Podľa terajšej právnej úpravy sa na úprave práv k majetku nadobudnutému počas manželstva môžu dohodnúť len manželia, teda až po uzavretí sobáša. Stručná novela Zmajkovičovej a Kovačócyho túto možnosť priznáva aj mužovi a žene, ktorí plánujú vstúpiť do manželského zväzku.

"V slovenskom právnom poriadku je vo veľkej miere obmedzená autonómia vôle budúcich manželov," tvrdia argumentujúc Listinou základných práv a slobôd, ktorá si "ctí slobodu jednotlivca ako najvyššiu právnu zásadu". Dodávajú, že štát, ktorý sa označuje za právny by mal zaručiť, aby
sa nikto neocitol v právnom postavení proti svojej vôli.

V súčasnosti všetok majetok, ktorý jeden z manželov nadobudne počas trvania manželstva, patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Existuje niekoľko výnimiek, napríklad dar či dedičstvo, ktoré získal jeden z manželov. Takto nadobudnuté statky do bezpodielového vlastníctva nespadajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu