Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

HZDS zrejme má kanály, ktorými jej pritekajú peniaze, tvrdí Tóth

BRATISLAVA - Majetok ĽS-HZDS, ktorý na konci minulého roka dosahoval viac ako 821.000 eur, svedčí o tom, že si strana v minulosti zrejme vybudovala stabilné kanály, ktorými jej teraz pritekajú peniaze.

"Tými kanálmi pritekajú peniaze od ľudí, ktorí si myslia, že by sa ĽS-HZDS ešte mohla dostať k podielu na moci," uviedol politológ Rastislav Tóth.

Suma majetku mimoparlamentnej SMK 1.325.522 eur podľa neho potvrdzuje, že ide o politický subjekt, ktorý je skutočnou maďarskou nacionálnou stranou, kým Most-Híd skôr vníma ako hybrid. "V každom prípade SMK vychádza dobre so súčasnou vládnucou stranou v Maďarsku, takže môže byť, že aj zo zahraničia dostáva peniaze. Ale myslím si, že aj maďarskí podnikatelia viac sponzorujú SMK ako Most-Híd," povedal Tóth.

Jednoznačne financovanie SMK zo zahraničia nevylúčil ani politológ Michal Horský. "Ide o silnú regionálnu stranu, u ktorej však môžeme iba dúfať, že nemá aj silné zahraničné príjmy," uviedol. V prípade strany Vladimíra Mečiara však podľa neho ani štvrtý najvyšší majetok jej s najväčšou pravdepodobnosť nepomôže k návratu do Národnej rady SR. "Akýkoľvek stranícky kapitál iba veľmi ťažko prinavráti stratenú kredibilitu strany u slovenských voličov," poukázal.

Podľa sociológa Pavla Haulíka však celkový majetok strany nemožno priamo spájať s jej výsledkom v prípadných parlamentných voľbách. Výška majetku podľa neho skôr odráža dĺžku pôsobenia strán na politickej scéne. "Trebárs Smer-SD tým, že fúzoval SDĽ, vlastne získal veľký majetok, ktorý SDĽ mala ešte po KSS. U KDH, ktoré vzniklo hneď v roku 1989, je predpoklad, že ten jeho majetok postupne narástol viac ako u strán, ktoré sú tu krátko," uviedol.

Najbohatšou politickou stranou spomedzi parlamentných subjektov bol v minulom roku Smer-SD s necelými 4,4 milióna eur. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnila SDKÚ-DS. Jej majetok dosiahol hodnotu iba 291.540 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu