Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Exprezident Kováč prehral súd, Lexovi má zaplatiť 3319 eur

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý slovenský prezident Michal Kováč dnes prehral spor s niekdajším šéfom SIS Ivanom Lexom kvôli svojim výrokom z 90. rokov, že Lexa stál za únosom jeho syna do Rakúska v roku 1995.

Bratislavský okresný súd dnes Kováčovi nariadil, aby sa Lexovi písomne ​​ospravedlnil a zaplatil odškodné 3319 eur. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože účastníci sporu sa ešte môžu odvolať. Obe strany sa na vyhlásenie rozsudku nedostavili. Proces sa vliekol 15 rokov.

Prípad únosu Kováča mladšieho patrí ku tienistým stránkam ponovembrového vývoja Slovenska. Z únosu prezidentovho syna do cudziny bola podozrivá SIS, ktorú v tom čase viedol práve Lexa, označovaný za blízkeho spolupracovníka vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Tajná služba únosom údajne chcela prezidenta zdiskreditovať, pretože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováča mladšieho bol totiž v tom čase v zahraničí vydaný zatykač; rakúsky súd ho ale nemeckej prokuratúre nevydal.

Kováč z pozície hlavy štátu po únose svojho syna opakovane vyhlásil, že za únosom stála SIS na čele s Lexom. Lexa proti týmto výrokom podal v roku 1996 na Kováča žalobu. Sudca po prečítaní verdiktu uviedol, že výroky exprezidenta považuje za "neoprávnené svojím načasovaním, medializáciou aj slovnými spojeniami" a označil ich za neoprávnený zásah voči Lexovi. Bývalému šéfovi SIS však priznal len desatinu odškodného, ​​ktorú požadoval. Sudca zamietol aj Lexov návrh, aby bývalej hlave štátu zakázal podobné výroky o únose.

Sudca neposudzoval prípad samotného únosu. Vyšetreniu únosu Kováčovho syna do cudziny bránia kontroverzné amnestie, ktoré v roku 1998 udelil vtedajší premiér Mečiar, ktorý vykonával tiež niektoré právomoci hlavy štátu. Parlament v minulosti zamietol päť návrhov na zrušenie amnestií, šiestykrát bude o podobnej iniciatíve z dielne vládnych kresťanských demokratov definitívne rozhodovať zrejme v najbližších týždňoch. Schválenie takéhoto návrhu vyžaduje súhlas trojpätinovej väčšiny snemovne, ktorou ale koalícia nedisponuje.

Objasnenie únosu by vraj mohlo pomôcť aj pri vyšetrovaní vraždy policajta Róberta Remiáša, v ktorého aute v roku 1996 vybuchla nastražená trhavina. Remiáš údajne zabezpečoval spojenie s bývalým pracovníkom SIS Oskarom Fegyveresem, ktorý sa skrýval v zahraničí. Fegyveres vypovedal, že za únosom prezidentovho syna do Rakúska stála práve SIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu