Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Sulík: Denne šetrím 12,6 tisíca, šoféri jazdili za 19,5 litra

Richard Sulík a Juraj Miškov
Richard Sulík a Juraj Miškov

BRATISLAVA - Počas prvých piatich mesiacov tohto roka stálo fungovanie parlamentu o 1,3 milióna eur menej než v rovnakom období minulého roka. Tvrdí to šéf parlamentu Richard Sulík. Opozícia to však označila za vypúšťanie hmly a súčasná koalícia v skutočnosti veľa peňazí neusporila.

Každý pracovný deň ušetria daňoví poplatníci na prevádzke parlamentu v porovnaní s minulým rokom 12 606 eur. „Sľubovali sme zodpovedný prístup k vládnutiu a ukončenie šafárenia s peniazmi daňových poplatníkov. Mesiace, ktoré máme za sebou, sú jasným dôkazom, že tento prísľub plníme,“ vyhlásil Sulík.

Kým počas prvých piatich mesiacov minulého roku sa malo minúť 6,2 milióna eur (3,7 na tovary a služby a 2,5 na mzdy). V tomto roku mali klesnúť náklady na mzdy minul na dva milióny, spolu tak stálo fungovanie parlamentu 4,9 milióna eur.

Úsporu mali dosiahnuť prehodnotením aj rušením zmlúv, ktoré uzavrela kancelária NR pod vedením nominanta Smeru-SD Viktora Stromčeka. Sulík spomenul, že hoci parlament má k dispozícii čatu upratovačiek, predchádzajúce vedenie podpísalo zmluvu na upratovacie služby za 6 580 eur mesačne. Nižňan túto zmluvu zrušil a práce vykonávajú upratovačky parlamentu.

Spotreba benzínu klesla v máji o viac než polovicu z 23 500 litrov na 11 500 litrov. Podľa Sulíka to bolo spôsobené aj kradnutím, pretože Stromček podpísal "nehoráznu" smernicu, ktorou umožnil, aby každé auto mohlo mať spotrebu až 19,5 litra. „Nejakým zázrakom sa všetkých osem šoférov vždy do tejto hranice trafilo,“ povedal s tým, že podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a dvom šoférom navrhol odchod, tí to však odmietli.

Škodu na krádežiach benzínu Sulík odhadol na 35 tisíc eur, ktoré chce získať znížením osobného príplatku ôsmich šoférov. „Pokiaľ sa tieto peniaze nevrátia do kasičky, osobný príplatok ostane na polovici,“ vyhlásil. V súčasnosti smernica určuje spotrebu na 14,5 litra, čo je na osemvalcové limuzíny s výkonom tristo koní podľa Sulíka primerané.

"Na pána Sulíka nikdy nebudem v živote reagovať," komentoval Sulíkove slová predseda Smeru-SD Robert Fico. Podľa exministra financií za Smer-SD Jána Počiatka sú slová predsedu parlamentu o šetrení "vypúšťaním hmly" a súčasná koalícia v skutočnosti veľa peňazí neusporila.

"Všade sa furt chvália tým, kde koľko všetko ušetrili, koľko kontraktov zrušili, ale realita je, že zadlženie bude ešte väčšie ako za našej vlády," konštatoval.

Podanie trestného oznámenia Počiatek nekritizoval: "nech podajú trestné oznámenie, nakoniec, keď niekto niekde pochybil, tak pochybil." Fico dodal, že zodpovedný bude aj tak Smer-SD a jeho predseda. Reakciu bývalého šéfa kancelárie parlamentu Viktora Stromčeka sa agentúre SITA získať nepodarilo, nedvíhal telefón.

Sulík benzín

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu