Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Závisláci v parlamente: Kto ignoroval Deň bez tabaku?

Martin Fronc z KDH spolu so straníckym kolegom Mariánom Radošovským odchádzajú z parlamentu. Zobraziť galériu (2)
Martin Fronc z KDH spolu so straníckym kolegom Mariánom Radošovským odchádzajú z parlamentu.

BRATISLAVA – Zdá sa, že poslanci národnej rady s heslom dnešného Svetového dňa bez tabaku veľký problém nemajú. Na chodbách parlamentu sme sa stretli skôr s odmietavým postojom k fajčeniu. A tí, čo sú známi pre túto neresť, sa vyhýbali nášmu fotoaparátu. Exminister školstva Martin Fronc fajčenie dokonca označil za jeho intímnu vec.

O tom, že poslanec Smeru Ľubomír Jahnátek patrí medzi vášnivých fajčiarov, niet pochýb. Keď sme ho oslovili, bolo cítiť, že sa práve vracia z cigaretky. Z Dňa bez tabaku si ťažkú hlavu nerobí. „Fajčím od vysokej školy, takže takých 30-35 rokov. Nijako sa ma tento deň nedotýka,“ povedal pre Topky. Jozef Viskupič z Obyčajných ľudí je naopak známy svojou snahou nadobro skoncovať s týmto neduhom. Ako nám dnes povedal, už päť mesiacov fajčí cigaretu na baterky, ktorá žiadny tabak nepotrebuje. „Fajčil som od 16 rokov a v poslednej dobe to už bolo okolo 30-40 cigariet denne," uviedol pre Topky pred časom. O Svetovom dni bez tabaku však netušil. „Nemám dnes ani nabitú cigaretu, fajčiť preto aj tak nemôžem.“

Poslanec za KDH Martin Fronc sa spočiatku zdráhal odpovedať na otázku, či fajčí. „Viete čo? Je to moja intímna záležitosť!“ Napokon však predsa len čosi prezradil. „Včera som si nestihol kúpiť tabak, takže sa ma nefajčenie pri príležitosti tohto dňa aj tak istým spôsobom dotkne.“ Svoje slová potvrdil, keď sme ho počas dnešného rokovacieho dňa nestretli na terase parlamentu bafkať z obľúbenej fajky. Keď spolu so straníckym kolegom Mariánom Radošovským odchádzal z parlamentu, namiesto fajky držal v ruke igelitovú tašku.

V Európskej únii je priemerne 70 % nefajčiarov, na Slovensku podľa prieskumu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 62 %.

Dozvedeli sme sa, že aj títo poslanci by mali fajčiť:
- Pavol Kubovič a Zoltán Horváth z SDKÚ
- Pavol Pavlis a Ľubomír Vážny zo Smeru
- Szilárd Somogyi z SaS

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu