Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zamestnanosť v máji klesla v siedmich z desiatich sledovaných odvetví

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V slovenskej ekonomike počas mája 2023 vzrástol počet odvetví, ktoré pristúpili k znižovaniu počtu zamestnancov. Zamestnanosť medziročne klesla až v siedmich spomedzi desiatich mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac zasiahnutými odvetviami boli vybrané trhové služby, kde bola zamestnanosť medziročne nižšia o 3,4 % a veľkoobchod s poklesom o 2,9 %. Po ôsmich mesiacoch nepretržitého rastu ubudli zamestnanci aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Ich počet medziročne klesol o 1,3 %.

Archívne video: Krajniak: Nezamestnanosť na Slovensku v marci klesla na 5,61 % 

Krajniak: Nezamestnanosť na Slovensku v marci klesla na 5,61 % (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Úbytok pokračoval aj v oblasti priemyslu

Rovnako sa prerušilo 18-mesačné obdobie rastu počtu zamestnancov v sektore ubytovania, májová zamestnanosť medziročne klesla o 0,9 %. Priemysel pokračoval v úbytku počtu zamestnancov už 14 mesiacov s výnimkou tohtoročného marca, májová zamestnanosť medziročne poklesla o 0,3 %. Rast počtu zamestnaných súvisiaci s rozbehom sezóny sa prejavil len v stavebníctve o 2,3 %. Viac ľudí ako pred rokom pracovalo aj v informáciách a komunikácii (o 1,9 %) a tiež v predaji a oprave motorových vozidiel (o 0,2 %).

V súhrne za päť mesiacov 2023 sa zvýšil počet zamestnaných osôb v 6 z 10 sledovaných odvetví, najviac v ubytovaní o 4,7 %, v stavebníctve o 2,6 % a v informáciách a komunikácii o 2,2 %. Menej osôb ako v rovnakom období minulého roka pracovalo vo vybraných trhových službách (o 2,9 %), vo veľkoobchode (o 1,7 %), v priemysle, ktorý je najväčším zamestnávateľom (o 0,5 %), a aj v doprave a skladovaní (o 0,2 %).
 

Viac o téme: PrácaZamestnanosťZamestnanciPriemysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu