Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na strednom Slovensku je bez elektriny takmer 2700 domácností

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽILINA - Na strednom Slovensku spôsobili intenzívne búrky v noci zo stredy (21. 6.) na štvrtok výpadky elektriny na viac ako 30.000 odberných miestach spoločnosti Stredoslovenská distribučná. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša sa podarilo obnoviť distribúciu elektriny pre väčšinu domácností ešte počas noci, bez elektrického prúdu je momentálne takmer 2700 domácností.

Doplnil, že energetici riešia poruchy na deviatich vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 50 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť viac ako sto poškodení. "Počas noci zasiahli výpadky spolu viac ako 30.000 odberných miest, čím sa prekročila hranica na vyhlásenie kalamity. Dôvodom boli štandardne najmä stromy a konáre popadané na vodiče," uviedol Gejdoš.

Video: Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine

Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Najzasiahnutejšími mestami a obcami sú Čadca, Oravské Veselé, Tvrdošín, Valaská Dubová, Komjatná, Staré Hory, Turecká, Hriňová, Dobroč, Holiša a Šútovce. Na niektorých miestach podľa Gejdoša už elektrikári zo SSD intenzívne pracujú na obnovení dodávky elektriny, ale v niektorých ťažšie prístupných lokalitách ešte len vyhľadávajú konkrétne poškodené časti vedení. "Dĺžka opráv bude závislá od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Energetici pritom urobia maximum, aby to bolo v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o trpezlivosť," dodal.

Viac o téme: ElektrinaPočasieBúrkyVýpadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu