Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominantka v kategórii Veda a vzdelávanie - EVA BLAHOVÁ

Eva Blahová
Eva Blahová

Univerzitná profesorka Mgr. Art. Eva Blahová - koncertná umelkyňa, vysokoškolská pedagogička pochádza z umeleckej rodiny, je absolventkou VŠMU v Bratislave a Hochschule fur Musik und darstellende Kunst vo Viedni. Umelecky a pedagogicky pôsobila v Európe, Ázii, USA a Kanade. Bola hosťujúcou profesorkou v Turku vo Fínsku, tri roky pôsobila ako hlasová pedagogička v Kráľovskej opere v Osle v Nórsku.

Je členkou rady ND Praha, BHS Bratislava a prezidentkou medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidra-Trnavského. Po tridsiatich rokoch pedagogického pôsobenia na VŠMU v Bratislave pôsobí teraz na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Má dve dospelé deti, žije v Bratislave.

„Učila som študentov takmer zo všetkých kontinentov a všade som objavovala talenty,” prezrádza o svojom povolaní, ktoré sa stalo jej celoživotným poslaním, hudobná pedagogička EVA BLAHOVÁ.

 

Celý život ste obklopená hudbou, je vašou vášňou, koníčkom, povolaním. Myslíte si, že nás hudba robí lepšími, ľudskejšími, je akousi výchovou k dobru?

V prostredí, v ktorom som vyrastala, znela hudba nepretržite. Verím, že je silou, ktorá dokáže prekonávať samotu, otvárať mosty k pochopeniu druhých, formovať dušu i srdce, emocionálne obohacovať, a tým meniť k lepšiemu. Hudba je jazykom, ktorý sa nám naliehavo prihovára, dokáže rozjasniť, potešiť, rozplakať, rozcitlivieť, zarezonovať. Je to dar, ktorý si treba ctiť, ochraňovať, rozvíjať.

 

Už veľa rokov pripravujete pre koncertné pódiá na celom svete veľké spevácke talenty. Vaši žiaci dosiahli množstvo mimoriadnych úspechov, čo vás ešte i dnes na tejto práci teší a priťahuje a viete odhadnúť hneď mimoriadny spevácky talent?

Táto práca mi nikdy nezovšednela. Pristupujem k nej znovu a znovu s veľkou láskou, pokorou a zodpovednosťou. Po rokoch praxe viem, že základom úspechu je obrovská trpezlivosť, precíznosť, usilovnosť pedagóga, ale aj študenta, ako aj vzájomná dôvera a dobrá atmosféra. Učila som študentov takmer zo všetkých kontinentov a všade som objavovala talenty. Pomáhala mi dobrá intuícia. Samozrejme, že ma tešia úspechy mojich študentov. Nie vždy prichádzajú rýchlo, niekedy sú potrebné dlhé roky spoločnej práce, kým ich dosiahneme.

 

Ste mimoriadne zamestnaná žena. Stíhate sa popri pracovných povinnostiach venovať aj rodine, blízkym, priateľom? Ako zvyknete tráviť svoje voľné chvíle, kde najčastejšie či najradšej dovolenkujete?

Skutočne veľmi veľa cestujem, pretože si to vyžaduje moje členstvo v medzinárodných porotách, účasť na seminároch a majstrovských kurzoch. Som matkou dvoch detí. Teším sa z každej chvíle, ktorú môžem stráviť s nimi, ako aj so svojimi dvomi vnukmi. Mám dobrých priateľov, i keď na nich nemám oľko času, ako by som si želala. Svoje voľné chvíle a dovolenky najradšej trávim v našej záhrade v rodnej Skalici, tam vždy načerpávam nové sily a stretávam sa so skvelými ľuďmi.

Hlasujte formou prázdnej SMS na číslo 9949 alebo na stránke www.slovenkaroka.sk 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu