Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Obavy sa naplnili: V bani zahynulo 20 ľudí!

Ľubomír Jahnátek, Peter Čičmanec Zobraziť galériu (5)
Ľubomír Jahnátek, Peter Čičmanec (Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ - Všetkých 20 baníkov, ktorí boli nezvestní v bani Handlová, s najväčšou pravdepodobnosťou neprežilo dopoludňajší výbuch. Informoval o tom minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek a riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza Peter Čičmanec.

Banskí záchranári sa dostali do vzdialenosti zhruba 65 metrov od predpokladaného epicentra výbuchu, kde bola pôvodná základňa nezvestných, a našli tam šesť obetí. Podmienky sú tam aj teraz nezlučiteľné so životom pre príliš vysokú teplotu, nízku koncentráciu kyslíka a také veľké množstvo oxidu uhoľnatého, ktoré nemožno namerať, lebo je nad rozsah meracích zariadení.

"Podľa vyjadrenia banských záchranárov, ktorí sú stále v podzemí, tieto podmienky neumožnili prežitie asi ani jednému účastníkovi. S vysokou pravdepodobnosťou môžeme povedať, že smrť všetkých nastala v čase výbuchu. Vzhľadom na to, že tieto neprimerané podmienky sú ešte stále po 14 hodinách od výbuchu, čiže v čase výbuchu boli zrejme ešte dramatickejšie,“ povedal Jahnátek.

Čičmanec dodal, že banskí záchranári budú ďalej pokračovať v sprístupňovaní priestoru zasiahnutého výbuchom. V miestach, kde sa dostali, je teplota 38 stupňov, bude preto potrebné prostredie schladzovať, aby mohli postupovať ďalej.

"Je nám nesmierne ľúto, že sa takáto udalosť stala. Chcel by som vysloviť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a ubezpečiť ich, že v našej spoločnosti spravíme všetko pre zmiernenie ich bôľu a problémov v ďalšom období,“ povedal Čičmanec. Ako informoval premiér Robert Fico, na utorok 11:00 zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, na ktorom sa bude zaoberať návrhom na vyhlásenie štátneho smútku.

"Podobne, ako to bolo v prípade banského nešťastia v Novákoch, je Vláda SR pripravená pristúpiť aj k finančnej pomoci pre pozostalých,“ povedal Fico. Dodal, že požiadal ministra hospodárstva, aby zabezpečil dôkladné prešetrenie tejto tragédie. Očakáva, že príslušný banský obvodný úrad si prizve aj expertov z iných oblastí Slovenska, aby bola zabezpečená maximálna objektivita, a že minister hospodárstva urobí nezávislé vyšetrovanie za pomoci aj zahraničných expertov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu