Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prasacia chrípka sa šíri, WHO nás upokojuje

(Zdroj: SITA)

ŽENEVA – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že počet ochorení na prasaciu chrípku sa zvýšil na 79. Zároveň upozornila, že „prepuknutie pandémie nie je nevyhnutné alebo by mohlo ísť o miernu pandémiu“.

To vyhlásil námestník generálneho riaditeľa WHO Keidži Fukuda. Dodal však, že aj španielska chrípka v roku 1918 sa začala mierne. Nakoniec na ňu zomreli milióny ľudí. Na to, aby sa podarilo zastaviť šírenie choroby, je podľa neho teraz už neskoro. Jednotlivé krajiny by sa mali teraz sústrediť na zmiernenie dopadu smrtiaceho vírusu. Tiež povedal, že je ešte veľmi skoro na určenie pôvodu chrípky a nedá sa ani vysvetliť, prečo práve Mexiko je najviac postihnutým štátom.

Mexiko, jediná krajina, ktorá hlási úmrtia na túto chorobu, včera oznámilo, že počet možných obetí chrípky sa zvýšil na 152. Výskyt vírusu je stále potvrdený iba u dvadsiatky z nich. Pondelok zavreli všetky školy v krajine a včera v mexickom hlavnom meste zakázali stravovanie sa v reštauráciách. Tie môžu predávať iba jedlo, ktoré si ľudia odnesú so sebou.

Prvé prípady nákazy včera ohlásili Izrael, Nový Zéland a Kostarika. V Izraeli je jedným z nakazených muž (26). Ďalšieho Izraelčana s podozrením na prasaciu chrípku prijali do nemocnice v pondelok. Na Novom Zélande potvrdili najmenej troch nakazených. Dva potvrdené prípady registrujú Británia a Španielsko. Vo všetkých prípadoch ide o ľudí, ktorí sa vrátili z Mexika. Viac ako 50 potvrdených prípadov infekcie hlási USA a 6 Kanada. Podozrenie na nákazu sa vyšetruje v mnohých krajinách od Nórska cez Rakúsko až po Južnú Kóreu a Čínu.

Európska komisia včera prestala označovať chrípku ako „prasaciu“ kvôli obavám, že by si ľudia mohli spojiť názov s prípadnou škodlivosťou bravčového mäsa. To by mohlo poškodiť európskych poľnohospodárov. EK začala chorobu nazývať „nová chrípka“ alebo „nový typ chrípky“. Izrael, kde ortodoxní židia bravčovinu nejedia, používa názov „mexická chrípka“. Problematickosť názvu prasacia chrípka sa už naplno prejavila v Egypte, kde poslanci parlamentu požiadali vládu, aby nariadila porážku 250 000 chovných prasiat.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu