Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza machinácií pri verejnom obstarávaní v Galante: Primátorom hrozia tri roky za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

GALANTA - Podmienečné tresty odňatia slobody na tri roky s probačným dohľadom na päť rokov, zákaz výkonu verejných funkcií na päť rokov a peňažné tresty po pätnásťtisíc eur navrhla prokuratúra pre primátora Galanty Petra P., jeho predchodcu Ladislava M. a ďalšie dve osoby z kauzy zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní.

Podľa obžaloby sa ho dopustili pri verejnom obstarávaní stavebného dozoru za približne 22-tisíc eur na plánovanú obnovu južného krídla a dvoch veží neogotického kaštieľa v Galante v rokoch 2014 a 2015. Na Okresnom súde v Galante sa dnes v tomto prípade skončilo dokazovanie, odzneli záverečné reči, no vynesenie rozsudku sudca odložil na 7. mája.

Terajší primátor Peter P., bývalý primátor Ladislav M. a bývalý prednosta Mestského úradu v Galante Ján P. vinu odmietli. Hlavný architekt mesta Peter A. v priebehu pojednávania priznal, že manipuloval s ponukami uchádzačov tak, aby zmluvu na vykonávanie stavebného dozoru získal on. Vinu vzal na seba, ďalší obžalovaní nemali podľa neho s tým nič spoločné. Primátor Peter P. vidí za svojím obvinením bližšie nešpecifikovanú politickú objednávku.

,,Keď ma zatkla Národná kriminálna agentúra, tak mi povedali, že ma pustia domov, keď sa vzdám funkcie primátora. Celý čas tvrdím, že som nevinný a robí sa tu nejaká objednávka,“ povedal dnes galantský primátor. Peter P. čelil na Okresnom súde v Galante aj obžalobe pre prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Podľa obžaloby sa ho dopustil v polovici júna 2015, keď uzatvoril bez verejného obstarávania zmluvu s firmou, ktorá mala pre mesto vykonávať odbornú pomoc a poradenstvo pri verejnom obstarávaní. Súd ho v tomto prípade pred týždňom oslobodil, prokuratúra sa však odvolala. Oba prípady spája návrh na zákaz výkonu verejnej funkcie na päť rokov.

Primátora Galanty Petra P. zadržali policajti Národnej kriminálnej agentúry 12. mája 2015. Okrem neho obvinili zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní aj ďalších troch funkcionárov mesta. Prípad sa týkal verejného obstarávania v rámci projektu obnovy južného krídla a dvoch veží neogotického kaštieľa v Galante, na ktorý pôvodne radnica získala približne 2,4 milióna eur z eurofondov. Vedenie radnice obvinili, že ovplyvňovalo verejné obstarávanie na stavebný dozor tak, aby zákazku získal mestský architekt Peter A. Galanta sa napokon eurofondov určených na kaštieľ pre časovú tieseň vzdala.

Viac o téme: Primátor Súd GalantaMachinácie pri verejnom obstarávaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu