Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SIS plánovala vraždu Fegyveresa: Prokuratúra začala konať, Kaliňák chce preveriť Kosíkovu výpoveď

Bývalý príslušník SIS a korunný svedok zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny Oskar Fegyveres
Bývalý príslušník SIS a korunný svedok zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny Oskar Fegyveres (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Na základe listu exsiskára Ľuboša Kosíka sa v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny opäť rozhýbali ľady. Generálna prokuratúra začala konať. V týchto dňoch podľa zistenia denníka Sme začala podnikať konkrétne kroky. Momentálne sa zaoberá údajným plánovaním vraždy jedného z korunných svedkov únosu Oskara Fegyveresa. Ten vo štvrtok vypovedal.

Generálna prokuratúra (GP) SR vo štvrtok vypočula svedka únosu Michala Kováča mladšieho - Oskara Fegyveresa vo veci prípravy jeho vraždy. Informoval o tom denník SME. "Môžeme potvrdiť, dnes sa Oskar F. na základe telefonického predvolenia námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek dostavil na Generálnu prokuratúru za účelom vykonania úkonu trestného konania," uviedla pre web hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. K prípadu sa zatiaľ bližšie vyjadrovať nebudú.

Spis opäť otvorili

K tomuto kroku GP SR pristúpila po tom, čo o Fegyveresovej likvidácii začal hovoriť bývalý príslušník SIS Ľuboš Kosík, ktorý sa na únose podieľal a teraz je väznený v Mali. "Predmetným medializovaným informáciám GP SR naďalej venuje náležitú pozornosť z hľadiska uplatnenia jej právomoci a pôsobnosti. V tejto chvíli vzhľadom na aktuálny stav trestného konania v jednotlivých trestných veciach a za účelom úspešného skončenia trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie," dodala Predajňová.

Ľuboš Kosík vypovedal o pláne vraždy Oskara Fegyveresa na polícii ešte na prelomoch rokov 2015 a 2016. Polícia vyšetrovania nezačala, policajný prezident Tibor Gašpar sa v stredu vyjadril, že spis opäť otvorili. 


Zverejnili celú spoveď siskára ukrývajúceho sa v Mali: Slová, ktoré môžu zničiť Lexu


Tajný plán na vraždu Fegyveresa

Oskar Fegyveres bol členom tímu SIS, ktorý akciu únosu v roku 1995 monitoroval. Ako prvý sa rozhodol ešte v tom roku vypovedať, z obavy o svoju bezpečnosť však ušiel. Dlhé roky sa musel skrývať. Ľuboš Kosík priznal, že sa na únose ako príslušník SIS priamo podieľal. Podľa jeho slov tajná služba následne plánovala Fegyveresa ako nepohodlného svedka odstrániť v čase, keď sa skrýval vo Švajčiarsku. 

Po prezradení skupiny akciu údajne prerušili. Plánovanie vraždy spomínal Vladimír Mitro ešte v správe o činnosti tajnej služby z roku 1999. Skupina odišla do Švajčiarska, aby Fegyveresa vypátrali. "Pretože členovia skupiny boli presvedčení, že Oskar Fegyveres má byť zlikvidovaný, pod zámienkou nedostatku finančných prostriedkov sa všetci rozhodli vrátiť do Bratislavy," písal Mitro v správe.

Kosíka chcú dostať na Slovensko

Autenticitu jeho pôvodných vyjadrení najskôr spochybňovali policajný šéf Gašpar aj minister vnútra Robert Kaliňák. V stredu Kosík svoje slová potvrdil cez videohovor z afrického Mali. Kaliňák podotýka, že tieto snahy majú zmysel iba vtedy, ak je Kosík v skutočnosti väznený. Nevie teraz, či tomu tak je, mätie ho audionahrávka, ktorú zverejnil denník Sme a Kosík na nej figuruje. "Pretože v našich podmienkach nie je možnosť komunikovať cez internet za mrežami," uviedol Kaliňák.

Kaliňák sa na Rade Európskej únie (Rade ministrov) pokúsi osloviť rezortných kolegov, aby Slovensku pomohli pri vydaní bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka z Mali na Slovensko. Ak sa mu debaty pri tejto príležitosti nepodaria, bude sa o to opäť pokúšať o mesiac v Bruseli. Minister vnútra sa chce orientovať najmä na rezortných kolegov z krajín, ktoré majú lepšie kontakty s touto africkou krajinou ako Slovensko. Povedal to novinárom po rokovaní vlády SR.

Lajčák lobuje

Lobing v tejto veci robí aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý predsedá Valnému zhromaždeniu OSN, uviedol policajný prezident SR Tibor Gašpar. "Áno, potvrdzujem to, rezort diplomacie napomáha v tejto veci cez svoje diplomatické kanály," uviedol štátny tajomník MZV Ivan Korčok.

"Ak je Ľuboš Kosík na slobode, na Slovensku ho veľmi radi privítame, ale musí si kúpiť letenku a môže povedať vyšetrovateľom a orgánom činných v trestnom konaní svoje stanoviská," podotkol minister. Ak to pravda nie je, stále platí tvrdenie, že Slovensko sa bude pokúšať o jeho vydanie.

Hodnovernosť nahrávky preveria

Gašpar tvrdí, že hodnovernosť informácií z audionahrávky bude polícia preverovať. "Dôležité je ho však dostať zo zahraničia," povedal s tým, že potom nastanú štandardné úkony v zmysle trestného poriadku. Vyšetrovatelia majú podľa Gašpara otvorený spis na kauzu Remiáš a tiež spis na šetrenie prípravy vraždy na Oskara Fegyveresa.

Slovensko podľa Gašpara urobilo všetko, aby Kosíka dostalo na svoje územie. S Mali je to však podľa neho komplikované, "pretože s touto africkou krajinou nemáme zmluvu o vydávaní osôb". "Už niekoľko mesiacov čakáme na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti v Mali, keď dostaneme avízo, predpokladám, že sa pre neho vyšle letecký špeciál," dodal Gašpar.

 Kosík bol v minulosti jeden z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna prezidenta Michala Kováča. Vo svojom vyhlásení v denníku Sme uviedol, že únos riadil osobne vtedajší šéf SIS Ivan Lexa a o kauze chce vypovedať. Kosíka v roku 2015 odsúdil Špecializovaný trestný súd na 14 rokov za falšovanie zmeniek. Je na úteku a zatkli ho v Mali.

Viac o téme: únosRobert KaliňákĽuboš KosíkMichal Kováč ml.Oskar Fegyveres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu