Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza exposlanca znovu na súde: Senát pod vedením Harabina vyhovel dovolaniu

Peter Ďuračka
Peter Ďuračka (Zdroj: TASR - Michal Jurči)

BRATISLAVA - Päťčlenný senát Najvyššieho súdu SR pod vedením Štefana Harabina dnes na svojom verejnom zasadnutí vyhovel dovolaniu bývalého poslanca Národnej rady Petra Ďuračku v dlhoročnej kauze podvodu.

NS SR vrátil vec na nové prerokovanie naspäť Krajskému súdu (KS) v Bratislave. Dovolací senát tak dnes zrušil pôvodné rozsudky NS SR z roku 2008 a bratislavského KS z roku 2007. Predseda senátu NS SR skonštatoval, že prvostupňový súd rozhodol v neprospech obvineného a  že krajský súd sa dopustil viacero pochybení. V prípade exposlanca KS nerozhodol o jeho námietke zaujatosti.

"Podstatné je však, že v spise sa nenachádzajú originály dôkazov, ktoré by mali usvedčovať môjho klienta z trestného činu podvodu," povedal dnes obhajca Branislav Jablonka.

Trestného činu sa mal Ďuračka dopustiť ešte v roku 1996. Krajský súd v Bratislave mu uložil osemročný trest odňatia slobody a pôvodne mu NS SR znížil trest na päť rokov a na peňažitý trest vo výške milión slovenských korún. Exposlanec sa mal podvodu dopustiť na bratislavskom daňovom úrade.

KS exposlanca odsúdil 27. júna 2007 za podvod na spomínaný trest v najľahšej, prvej nápravnovýchovnej skupine. Zároveň podľa rozsudku súdu mal zaplatiť osemmiliónovú škodu (265.551 eur), ktorú spôsobil daňovému úradu. Ďuračku odsúdil KS v BA za podvod s daňou z pridanej hodnoty, ktorého sa mal dopustiť v roku 1996. Ako konateľ firmy chcel údajne vtedy od daňového úradu vrátiť odpočet z DPH za viac ako 15 miliónov Sk (497.908 eur). Podľa obžaloby poškodil tak štát o približne 8,74 milióna Sk (290.114 eur).

Vzájomne prepojené firmy - Chemtrans a Polychemkomerc obžalovaného si mali predávať fiktívne a okrem toho mal podľa obžaloby Ďuračka falšovať v jednej z týchto firiem podpis pri obchodných transakciách. Konkrétne išlo o vyplatenie odpočtu DPH z predaja a následného nákupu ekonomicko-organizačného poradenstva, know-how medzi spomínanými spoločnosťami. Rozsudok KS nebol právoplatný, lebo okrem obžalovaného aj prokurátor zvažoval vtedy podať odvolanie. Senát KS totiž do rozsudku nezahrnul jeho návrh, podľa ktorého by v rámci trestu nemal exposlanec vykonávať činnosť v štatutárnych orgánoch obchodných spoločností. 

Svojím rozsudkom KS súčasne zrušil predchádzajúce rozsudky Okresného a KS v Bratislave, ktoré Ďuračku potrestali trojročným väzením za útok na policajnú hliadku. Z verdiktov súdov potvrdil len zákaz šoférovania na šesť rokov. Ďuračka totiž práve terénnym autom pred svojím domom a po naháňačke mal na začiatku augusta 2004 zaútočiť na policajta. Exposlanec bol za mrežami od mája 2007 práve za tento útok na verejného činiteľa. Bývalý politik bol mediálne známy svojimi údajnými viacerými roztržkami s policajtmi.

Viac o téme: Peter Ďuračka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu