Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza h*vnoman znovu na pretrase: Na súde vypovedali traja svedkovia a znalec

Martin Macko
Martin Macko (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Výsluchom znalca z odboru sexuológie a troch svedkov dnes pokračovalo na Okresnom súde (OS) Bratislava IV hlavné pojednávanie v piatich prípadoch útokov močom či exkrementmi v Bratislave, z ktorých je obžalovaný Martin Macko. Pokračovať bude 16. februára 2017, kedy by mali byť vypočutí zvyšní svedkovia a znalec.

Vyšetrenie obžalovaného v prípravnom konaní nepreukázalo jeho sexuálnu deviáciu. Znalec Ivan André dnes pred súdom vysvetlil, že takýchto útokov na ženy, ktoré sú predmetom súdneho konania sa nemohol dopustiť zdravý jedinec, ktorý nemá aspoň prechodnú úchylku. „Dá sa povedať, že takéto konanie nie je normálne,“ uviedol.

Znalec však objasnil, že záver o sexuálnom zdraví Martina M. nie je a ani nemôže byť absolútny. „Bez toho aby popísal, ako ku skutku došlo, čo ho k tomu viedlo, sa to nedá potvrdiť ani vyvrátiť,“ ozrejmil. V mladom veku časovo obmedzené konanie nemusí podľa Andrého zanechať trvalé stopy v osobnosti obvineného. Porucha vo všeobecnosti nemusí byť trvalá, v neskoršom období môže byť utlmená napríklad v sexuálne vyhovujúcom partnerskom vzťahu. „Väčšinou ide o situačne podmienené konanie,“ doplnil.

Pred súd sa dnes postavila aj Petra S., jedna z údajných obetí obžalovaného, ktorú mal napadnúť 4. mája 2015 na Svrčej ulici v Bratislave. Útočník k nej podľa jej opisu pristúpil zo zadu a chytil ju v rozkroku rukou, ktorá bola plná výkalov. Žena pred ním utiekla. Na pojednávaní dnes nevedela jednoznačne potvrdiť, že útočníkom bol Martin M.

„Veľmi rada by som jednoznačne určila odpoveď, ale nemôžem ani potvrdiť ani vyvrátiť, či obžalovaný je páchateľom,“ uviedla. Pri výškovej konfrontácii, o vykonanie ktorej požiadal obhajca potvrdila, že jeho výška zodpovedá výške útočníka.

Súd vypočul bývalého nadriadeného obžalovaného a tiež jeho kolegu z práce. Svedkovia obhajoby mali dosvedčiť, že obžalovaný sa nemohol dopustiť jedného z útokov z 30. októbra 2015, pretože bol v tom čase v práci. Priamy nadriadený Martina M. vysvetlil, že ich dochádzkový systém neumožňuje opustiť nepozorovane pracovisko. Obaja svedkovia obžalovaného opísali ako tichého a bezproblémového.

Prokurátor obžaloval Martina M. z trestného činu výtržníctva spolu v piatich prípadoch útokov na ženy. Podľa trestného zákona mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Viac o téme: útokyMartin MackoHovnoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu