Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico oživil takmer zabudnutú kauzu: Matovičovho poslanca si poriadne preveria

Alan Suchánek, poslanec OĽaNO-NOVA
Alan Suchánek, poslanec OĽaNO-NOVA (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aliancia Fair-play a Via Iuris, organizátori ocenenia Biela vrana, preveria prípad obstarávania CT prístroja v piešťanskej nemocnici z roku 2012, v ktorom mal figurovať poslanec NRSR Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA). Suchánek mal údajne presadzovať najdrahšiu a technicky nevyhovujúcu ponuku.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) ho preto vyzval, aby sa vzdal mandátu a AFP, aby mu odňala titul Biela vrana. Suchánek sa cíti nevinný, mandátu sa nevzdá a Fica žiada o predloženie dôkazov, ak má pocit, že sa dialo niečo protizákonné. Suchánek potom ukáže svoje dôkazy.

Poslanec pred vstupom do politiky v roku 2014 upozornil na kauzu nákupu piešťanského CT prístroja, pre ktorú odstúpili z funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smeru-SD), predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD).

AFP a Via Iuris v reakcii na Ficovu výzvu uviedli, že premiérove obvinenia sa netýkajú prípadu, za ktorý dostal Suchánek ocenenie, ale staršieho verejného obstarávania. "Organizátorom záleží na tom, aby ocenenie ostalo občianske, nadstranícke a nestalo sa súčasťou politického boja. Zároveň sú pripravení chrániť hodnoty a integritu ocenenia," píšu vo svojom stanovisku.

Organizácie si vyžiadajú od inštitúcií aj od Suchánka všetky potrebné dokumenty a dajú ich okamžite podrobne právne preveriť. "Zároveň vyhlasujú, že majú záujem, aby bolo overenie nezávislé, zodpovedné a odborné, preto žiadajú verejnosť o trpezlivosť i vzhľadom na dlhšie lehoty týkajúce sa zákonného prístupu k verejným informáciám," uvádzajú organizácie.

O ďalších krokoch rozhodnú na základe nezávislého odborného pohľadu a budú o nich po konzultácii s Radou ocenenia transparentne bezodkladne informovať verejnosť.

Viac o téme: Robert FicoKauza CTAlan Suchánek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu