Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V kauze Veľký Slavkov sa očakávajú záverečné reči

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V kauze Veľký Slavkov, kde obžalobe čelí bývalý námestník generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Branislav B. sa vo štvrtok pred Okresným súdom Bratislava I očakávajú záverečné reči.

Na posledné pojednávanie sa obžalovaný nedostavil pričom podľa obhajkyne zaslal súdu žiadosť o konanie v jeho neprítomnosti. Súdu však žiadosť neprišla preto bolo pojednávanie nutné odročiť. Prokurátorka vtedy pre médiá skonštatovala, že Branislav B. sa snaží zbytočne konanie naťahovať. Zároveň však vyjadrila nádej, že v septembri by sa mohol prípad pred prvostupňovým súdom uzavrieť.

Prokuratúra v marci 2012 podala na Branislava B. obžalobu, pripisuje mu prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V čase jeho poverenia na riadenie a zastupovanie Slovenského pozemkového fondu od 29. marca 2007 do 10. apríla 2007 nechal vypracovať a podpísal viaceré zmluvy s reštituentmi o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Veľký Slavkov a iných lokalitách (Vígľaš, Podkonice, Baláže).

Prokuratúra tvrdí, že pri týchto zmluvách nebol dodržaný úradný postup organizačných útvarov Slovenského pozemkového fondu pri uzatváraní zmlúv. Podľa riadneho postupu sa totiž reštituenti mali obrátiť so žiadosťou na regionálne úrady fondu. Branislav B. následne požiadal o vklad týchto zmlúv, pričom podľa prokuratúry pri ich vypracovaní uviedol nesprávny dátum ich vypracovania a podpisu tak, aby sa krylo s obdobím jeho poverenia na zastupovanie generálneho riaditeľa SPF. 

Okresný súd v júli 2012 konanie voči Branislavovi B. zastavil, lebo podľa neho neboli naplnené zákonné znaky skutkovej podstaty prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Chýbala mu subjektívna stránka, teda Branislav B. podľa súdu nebol verejný činiteľ. Prokuratúra uspela so sťažnosťou proti tomuto verdiktu. Krajský súd v Bratislave zrušil 15. decembra 2012 rozhodnutie prvostupňového súdu. Dôvodom však bola skutočnosť, že nižší súd nerozhodoval na pojednávaní, ale od stola. Preto muselo byť vytýčené hlavné pojednávanie. V prípade uznania viny hrozí obžalovanému trest odňatia slobody od dvoch do piatich rokov 

Kauza Veľký Slavkov vyvolala vládnu krízu prvého Ficovho kabinetu, v ktorom boli so Smerom-SD aj SNS a ĽS-HZDS. Práve Mečiarova strana Branislava B. do fondu nominovala. O funkciu v čase kauzy prišiel minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Vláda odvolala správnu a dozornú radu Slovenského pozemkového fondu. Kabinet zmrazil akékoľvek nakladanie s pozemkami v správe SPF. Napokon sa menili aj pravidlá prevodov pozemkov v reštitučných prípadoch.

Viac o téme: Veľký Slavkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu