Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štefanec tvrdí: Európska komisia sa zaoberá mojím podnetom vo veci Váhostavu

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRUSEL/ŠTRASBURG/BRATISLAVA - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (nezávislý/Európska ľudová strana) dnes pre TASR uviedol, že Európska komisia potvrdila, že sa začala zaoberať jeho podnetom v kauze Váhostav, ktorý exekutíve EÚ predložil 16. apríla.

Štefanec z plenárneho zasadnutia europarlamentu v Štrasburgu pripomenul, že v polovici apríla vyzval eurokomisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovú na preskúmanie o možnom nezákonnom poskytnutí štátnej pomoci, ktorú vláda Slovenskej republiky plánuje v prospech spoločnosti Váhostav. "Reštrukturalizácia Váhostavu vzbudzuje podozrenia nielen na Slovensku, ale aj v európskych inštitúciách. Ak chceme byť dôveryhodnými partnermi, nemôže naša vláda akoukoľvek formou preferovať jednu spoločnosť pred inými, najmä ak ide o firmu s nejasnou vlastníckou štruktúrou," upozornil Štefanec.

Europoslanec spresnil, že ako člen Výboru EP pre vnútorný trh si uvedomuje, aké následky môže mať deformovanie voľnej súťaže štátnymi zásahmi. Upozornil, že investori, ktorí uvažujú o príchode na Slovensko, môžu byť zneistení a v konečnom dôsledku tým utrpí naša zamestnanosť a hospodársky rast. "Preto som komisárke Vestagerovej zaslal na posúdenie plné znenie novely obchodného zákonníka,“ uviedol Štefanec.Prijatie svojho podnetu Európskou komisiou považuje za dôkaz nekompetencie vlády Roberta Fica. 

"Strana Smer-SD nezvládla čerpanie eurofondov, vystavuje Slovensko hrozbe medzinárodných arbitráží a teraz nám hrozia aj sankcie za nedovolenú štátnu pomoc spriatelenej firme. Zo skúseností vieme, že Robert Fico od svojho konania ustúpi len pod tlakom občanov alebo európskych inštitúcií. Dúfam, že si rýchlo uvedomí možné následky svojho konania a po konzultáciách so živnostníkmi a ďalšími veriteľmi nájde iné riešenie problému Váhostavu," povedal v závere slovenský europoslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu