Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Verdikt prokuratúry: Zastavenie kauzy emisií bolo v poriadku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Trestné stíhanie v kauze emisií z čias prvej vlády Roberta Fica sa podľa všetkého definitívne skončilo.

Zjavne ju neobnoví ani preskúmavanie, ktoré nariadil šéf prokuratúry Jaromír Čižnár po tom, ako 2. decembra minulého roka nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o zastavení stíhania. Správnosť postupu potvrdil prokurátor generálnej prokuratúry, čo ho skúmal na Čižnárov podnet, ktorý vydal, pretože kauzu považuje z hľadiska celospoločenského významu za veľmi dôležitú.

„Dokazovanie v trestnej veci bolo vykonané v zákonom stanovenom rozsahu a zákonným spôsobom,“ píše sa v záveroch tohto prokurátora, ktoré zverejnili na webstránke generálnej prokuratúry.

Podľa preverujúceho prokurátora kauzy sa z dôkazov dal urobiť jediný záver, že „skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie sa stal, ale nie je trestným činom“. Dokazovaním v trestnej veci sa podľa neho nepodarilo preukázať nielen vznik škody pre Slovenskú republiku, ale ani jej prípadný rozsah.

Prokurátor, ktorý prípad preskúmal, uvádza, že celá transakcia predaja kvót skleníkových plynov AAU síce mala legislatívny a legálny základ, ale okolnosti jej prípravy evokujú indície, že uskutočnenie transakcie priamo s konečným nadobúdateľom AAU (japonským subjektom) bez účasti Interblue Group by bolo pre Slovenskú republiku výhodnejšie. Indície ale nie sú dokázané, ani nie sú dôkazmi.

Prokurátor urobil záver, že okolnosti tejto obchodnej transakcie, ktoré sa môžu navonok javiť ako nevýhodné pre Slovenskú republiku z finančného hľadiska, nemusia byť a nie sú zároveň trestným činom. Nie je totiž možné jednoznačne, objektívne zistiť škodu, ktorá by vznikla Slovenskej republike, a to s poukázaním na cenu AAU v čase transakcie. Cena AAU bola vo všeobecnosti, s výnimkou Slovenskej republiky, predmetom obchodného tajomstva. Navyše, jednotky AAU nie sú obvykle obchodovateľným tovarom s konštantne určiteľnou jednotkovou cenou.

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom.

Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam.

Dokumenty v súčasnosti analyzujú v inom trestnom konaní, vedenom pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Počas preskúmania prvotného trestného prípadu preskúmal prokurátor aj súvisiaci vyšetrovací spis v trestnej veci „Legalizácie“, ktorý tvorí viac ako 5 000 listov. Ide najmä o listinné podklady zadovážené cestou právnej pomoci zo Švajčiarska a ďalších štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu