Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šéfku bytovej mafie Znamenákovú odsúdili na 16 rokov!

Zuzana Znamenáková
Zuzana Znamenáková

BRATISLAVA - Šéfku bytovej mafie Zuzanu Znamenákovú odsúdil dnes trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave (KS) na 16-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Rozsudok je právoplatný a trest si Znamenáková odpyká v Ústave na výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Ďalších dvoch spoluobžalovaných - Karola Patasyho dnes KS odsúdil na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov a probačným dohľadom súdu a na rovnaký trest odsúdil aj Zlaticu Masarovičovú. Vyšší súd dnešným verdiktom zrušil verdikt Okresného súdu Bratislava II z júla minulého roka u všetkých troch obžalovaných a sám rozhodol, keď im znížil výšku trestov, na ktorú boli pôvodne odsúdení.
      
Za podvody s nehnuteľnosťami Znamenákovú Okresný súd Bratislava II vlani v júli odsúdil pôvodne na 18 rokov väzenia. KS si dnes vypočul záverečné návrhy prokurátorky, obžalovaných a ich právnych zástupcov. Znamenáková ešte na úvod verejného zasadnutia v Bratislave podala ďalších približne osem námietok, najmä voči predsedníčke senátu KS, keďže sa obžalovaná domnievala, že sú pravidelne porušované jej práva. Následne predniesla svoj záverečný návrh, respektíve záverečnú reč, ktorá trvala viac ako tri hodiny.
      
Naposledy na pojednávaní 18. apríla musel KS svoje zasadnutie odročiť, keďže Znamenáková podala vtedy viacero námietok zaujatosti a žiadosť, aby o jej odvolaní rozhodol iný krajský súd. Najvyšší súd SR však jej sťažnosť zaujatosti voči predsedníčke senátu KS zamietol.
      
Znamenákovú a pôvodne ďalších päť ľudí obžalovali za podvody s nehnuteľnosťami, falšovanie úradných listín a spreneveru, ktorých sa mali dopustiť v rokoch 2003 až 2006. V tomto prípade spôsobili škody za takmer 200.000 eur. Obžalovaná a jej kumpáni si našli údajne najmä starších a osamelo žijúcich ľudí. Vo viacerých prípadoch angažovali "hercov", ktorí pred notárom pomocou falošných dokladov vystupovali ako vlastníci nehnuteľností. V jednom prípade pripravili o bývanie ťažko chorú dôchodkyňu. Takto získané nehnuteľnosti členovia gangu podľa obžaloby predávali ďalej. Zuzanu Znamenákovú odsúdili na 18 rokov v najprísnejšom väzení, Karola Patasyho na štyri roky a Zlaticu Masarovičovú na 3,5 roka. Patasy bol v minulosti považovaný za vysokopostaveného člena bratislavskej skupiny piťovcov a bol obžalovaný a následne zbavený viny v kauze vraždy pred petržalským barom Boston. Na dnešné pojednávanie sa pred senát KS Karol Patasy dostavil a Zlatica Masarovičová zase nie, keď dala žiadosť o vykonanie odvolacieho konania v jej neprítomnosti.
      
Voči rozsudku prvostupňového súdu v kauze bytovej mafie sa odvolali len spomínaní traja obžalovaní. Ostatní obžalovaní pred súdom priznali vinu, jedného odsúdili na 18 mesiacov s podmienečným odkladom, u ostatných bolo rozhodnuté o upustení od uloženia súhrnného trestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu