Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Košický Grandwood mohol falšovať bankovú záruku od britskej banky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Košická firma Grandwood mohla v minulosti kvôli snahe získať bankovú záruku na svoj projekt sfalšovať dokumenty renomovanej britskej banky.

Vo svojom dnešnom vydaní na to upozorňujú Hospodárske noviny (HN). Štát predbežne prisľúbil firme investičnú pomoc 55.000 eur na jedno pracovné miesto pre jej projekt v priemyselnom parku vo Vranove nad Topľou.

Grandwood sa spomína v liste od britskej HSBC slovenskej Tatra banke, ktorý má denník k dispozícii. Vlani v marci v ňom mali Briti potvrdiť, že sú pripravení, ochotní a schopní vydať 50-miliónovú bankovú záruku v prospech firmy, ktorá by následne slúžila ako garancia za prípadné nesplatené záväzky Grandwoodu voči slovenskej banke. Samotná HSBC však tvrdí, že žiadny podobný list neposlali. "Ide o podvod. Vec sme posunuli nášmu tímu, ktorý sa zaoberá podvodmi," uviedla pre HN Archana Achutnan z tlačového oddelenia banky.

Tatra banka, ktorej mal byť list určený, sa k téme vyjadrovať nechcela. Práve bankovú garanciu v hodnote 50 miliónov eur mal Grandwood podľa HN v minulosti predložiť rezortu hospodárstva ako dôkaz toho, že má vlastné zdroje na prefinancovanie investície. Firma pravosť listu nepotvrdila, ani nevyvrátila. "Pravosť dokumentu môžeme overiť a potvrdiť až po overení zdroja, z ktorého bol poskytnutý," reagoval konateľ Grandwoodu Ridvan Serbes. Na druhej strane spochybnil pravosť odpovedí od HSBC, ktoré poslala banka HN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu