Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Proces so strelcom z Hurbanova je na konci: Toto je definitívny rozsudok!

Odsúdený Milan Juhász
Odsúdený Milan Juhász (Zdroj: SITA)

PEZINOK - Bývalého mestského policajta Milan Juhász (52), ktorý vlani v Hurbanove zavraždil troch Rómov a ďalších dvoch zranil, dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) odsúdil na deväť rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil ochranné ústavné psychiatrické liečenie a ochranný dohľad na tri roky. Rovnaký trest navrhol súdu prokurátor.

"Senát dospel k záveru, že je potrebné u obžalovaného znížiť trest pod dolnú hranicu zákonom stanovej trestnej sadzby, pretože obžalovaný spáchal trest v stave zníženej príčetnosti," vyhlásil predseda senátu. Súd teda prihliadol na znalecké posudky psychiatrov a psychológov, podľa ktorých mal Juhász v čase masakry výrazne znížené ovládacie a rozpoznávacie schopnosti. Obžalovaný je trestne zodpovedný za svoj skutok, ale tieto okolnosti zapríčinili, že súd mu mimoriadne znížil trest. Inak by mu hrozilo väzenie na 25 rokov až doživotie. S rozsudkom je spokojný prokurátor aj obžalovaný, obe strany sa vzdali práva podať odvolanie. Rozsudok je teda právoplatný.

Podľa prokurátora nešlo o náhodné reakčné konanie vyvolané splanutím, napríklad hádkou, ale o vopred uvážené konanie. Utvrdenie, že Milan Juhász chce svoje obete zabiť, v ňom podľa prokurátora dozrelo vtedy, keď doma vybral zbraň, nabil ju a vyšiel z domu. Myslí si, že u obžalovaného nechýba racionálne uváženie vraždiť - mal zbraň s dvoma plne napáskovanými zásobníkmi po osem nábojov. Potvrdzuje to podľa neho razancia streľby, ako aj skutočnosť, že s obeťami dopredu nekomunikoval, strieľal do hrudníka a do hlavy Skutočnosť, že všetci nezomreli je len zhoda okolností.

Juhász krvavé vyčíňanie oľutoval

Milan Juhász v záverečnej reči povedal jedinú vetu. „Je mi to ľúto, čo sa stalo, a nemám k tomu čo dodať,“ povedal a právo posledné slova nevyužil. Jeho obhajkyňa navrhuje, aby jej klienta súd oslobodil pre nedostatok trestnej zodpovednosti. Advokátka poukázala na závery psychiatrov, že obžalovaný konal v stave afektu. Myslí si, že by bolo spravodlivé, aby tento stav bol posúdený ako skutočnosť, keď pre krátkodobú duševnú poruchu nemohol rozpoznať, k akým strašidelným následkom jeho konanie povedie. Podľa jej slov sa Milan Juhász cíti veľmi zle, svoj skutok oľutoval. Podľa obhajkyne znalci preukázali, že sa na skutok nepripravoval. Argumentovala, že by to neurobil v sobotu, zbraň by po skutku zlikvidoval a nešiel by v šľapkách.

Právny zástupca poškodených zopakoval požiadavku na vyplatenie nemajetkovej ujmy a poškodenie zdravia, celková výška nárokov je približne 90-tisíc eur. Chce aj vyplácanie príspevkov na nezaopatrené deti. Poukázal na to, že obžalovaný vo väzbe previedol majetok na príbuzných. Prokurátor aj obhajoba navrhuje, aby sa tieto nároky riešili v občiansko-právnom konaní. „Osobne sa dištancujem od toho, aby sme schvaľovali čin, ktorý spáchal obžalovaný,“ povedal v záverečne reči právnik poškodených a dodal, že vyčíslené nároky na náhradu škody sú aj vyjadrením k veci.

Znalec Miroslav Čerňan v utorok na súde odprezentoval posudok psychiatrov, ktorí vyšetrovali obžalovaného v prípravnom konaní. Dospeli k záveru, že patrí do ústavu a má sa liečiť. Zaznamenali u neho paranoidný vývoj, ktorý má nepriaznivý trend. Psychiatri zistili, že počas streľby mal zníženú ovládaciu a rozpoznávaciu zložku konania, ktoré takmer vymizli. Streľba bola abnormálnou reakciou Milana Juhásza, došlo u neho k stavu vystupňovaného afektu. Psychológ Róbert Mathé konštatoval, že u Milana J nemôže jednoznačne potvrdiť rasový motív jeho činu. Uviedol to psychologickom posudku, ktorý dnes na súde prečítali a znalec potom odpovedal na otázky.

Podľa Mathého Milan Juhász nemá psychózu, ale zistil rozvíjajúci sa paranoidný vývoj, smerujúci k „poruche s bludmi“. Podľa psychológa chcel obžalovaný extrémne agresívnym prejavom sám riešiť problém verejného poriadku s časťou neprispôsobivých Rómov, ktorý počas svojej práce nevedel vyriešiť a stresoval ho. Hnev a zlosť mal na tú časť Rómov, s ktorými mával problémy ako mestský policajt. Právny zástupca poškodených nesúhlasí so závermi psychiatrov o rozvíjajúcej sa paranoickej poruche osobnosti .

Milan Juhász v pondelok v úvode súdneho procesu vyhlásil, že nepopiera spáchanie skutku, ako je uvedené v obžalobe. Podľa tohto opisu prišiel vlani v sobotu dopoludnia 16. júna v čase svojho voľna na dvor domu rómskej rodiny v Hurbanove. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Po streľbe sa Milan Juhász vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Dôvodom streľby údajne bolo správanie sa tejto rodiny, vyšetrovatelia nevidia za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Milan Juhász pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa medializovaných informácií počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.

Chronológia súdneho procesu s expolicajtom Milanom Juhászom

16. júna 2012 – Tragický prípad streľby v Hurbanove, pri ktorej prišli o život traja ľudia a ďalší dvaja boli zranení. Všetci boli členmi jednej rodiny. Dráma sa začala krátko po 10. hodine. Mestský policajt, vtedy 51-ročný Milan J. z obce Svätý Peter, sa súkromným autom Fiat Punto modrej farby doviezol pred obytný dom na Komárňanskej 5. Vystúpil z auta a začal strieľať krátkou ručnou zbraňou, ktorú mal v nelegálnej držbe. Použil bývalú vojenskú zbraň českej výroby ČZ vzor 52 so strelivom Tokarev. Usmrtil troch ľudí a ďalších dvoch zranil. O život prišiel 44-ročný muž, jeho 19-ročný syn a 24-ročný zať. Druhý syn utrpel priestrel pľúc, jeho manželka mala poranenú nohu. Policajti približne hodinu po streľbe lokalizovali strelca v priestoroch rodinného domu primátorky Margity Zemkovej na Agátovej ulici. Policajt si pri dome primátorky priložil zbraň k hlave a vyhrážal sa samovraždou. Dvaja pracovníci policajného zboru a jeden pracovník mestskej polície s ním vyjednávali, po dvoch hodinách boli úspešní. Muž sa vzdal a odovzdal svoju zbraň policajtom. V čase svojho vyčíňania bol policajt mimo služby.

19. júna 2012 - Milana Juhásza vzal sudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici do väzby. Rozhodnutie bolo právoplatné, pretože Milan Juhász voči nemu nepodal sťažnosť.

23. augusta 2012 - Bývalý mestský policajt Milan Juhász sa podrobil vyšetreniu duševného stavu.

17. októbra 2012 - Strelec z Hurbanova patrí do ústavu. Vyšetrovatelia podľa policajného prezidenta znalcov ešte raz vypočúvali. Zisteniam z ich posudku poriadne nerozumela ani polícia. Z psychiatrického posudku dvoch znalcov vyplynulo, že Milan J. môže skončiť v psychiatrickom ústave. Navrhli to znalci, ktorí tým vraj chceli zabrániť "opakovaniu afektogénne podmieneného konania". V ústave ho chcú sledovať a liečiť. Podľa lekárov Milan J. trpí paranoickým vývinom osobnosti, ktorý je podľa nich predchodcom "trvalej poruchy s bludmi".

30. novembra 2012 - Polícia ukončila vyšetrovanie streľby v Hurbanove. Prípadom sa začala zaoberať prokuratúra.

11. decembra 2012 – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ukončil vyšetrovanie streľby v Hurbanove. V rámci vyšetrovania sa objasňovali všetky dôležité skutočnosti, a to aj duševný stav obvineného v čase, keď skutok spáchal.

20. decembra 2012 – Bývalý mestský policajt Milan Juhász bude aj naďalej stíhaný väzobne. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd. Dôvodom rozhodnutia bola obava, že by obvinený ušiel alebo pokračoval v trestnej činnosti. Milan Juhász voči tomu podal sťažnosť, o ktorej mal rozhodnúť Najvyšší súd SR.

30. januára 2013 – Skutok Milana Juhásza nie je možné posúdiť ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, ale len ako obzvlášť závažný zločin vraždy. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd a vec postúpil Okresnému súdu v Nitre. Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal proti tomuto uzneseniu sťažnosť, o ktorej mal rozhodnúť Najvyšší súd SR. V zákonnej lehote väzby prípravného konania bolo vyšetrovanie vo veci Milana Juhásza ukončené.

25. marca 2013 - Bývalý mestský policajti Milan Juhász pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku nepoprel, že sa masaker odohral tak, ako sa píše v obžalobe prokurátora. Okrem iného sa v nej uvádza, že chcel "definitívne vyriešiť problém s neprispôsobivými obyvateľmi". Vyhlásenie obžalovaného zapríčinilo, že súd nebude vypočúvať väčšinu svedkov ani Milana Juhásza.

26. marca 2013 - Psychiatri zistili, že Milan Juhász mal v čase vraždenia výrazne znížené rozpoznávacie a ovládacie schopnosti. Napriek tomu ho nevnímali ako duševne chorého, išlo o hranične chorobný stav, ktorý sa môže zhoršovať. Povedal to znalec z odboru psychiatrie Miroslav Čerňan, ktorý vypovedal na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a podieľal sa na vyšetrení Milana Juhásza.

27. marca 2013 – Záverečná reč prokurátora odznela na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu