Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaliňák odmieta zodpovednosť za Gorilu, nemôže nič garantovať

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák odmieta, že by mohol garantovať úspešnosť alebo neúspešnosť vyšetrovania kauzy Gorila. Ako vyhlásil na záver rozpravy k tejto kauze, nebolo by správne, keby politici vykonávali spravodlivosť.

Tá je podľa neho na strane orgánov činných v trestnom konaní. "Voliči odpovedajú politikom za ich prácu v každých voľbách, to je politická zodpovednosť. Trestné konanie je nezávislé od politikov. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik požíva dôveru, bol zvolený naprieč politickým spektrom, preto čítam jeho správu o vyšetrovaní kauzy Gorila od slova do slova. Ja nemôžem prijať žiadnu lehotu, ja neriadim vyšetrovania," odkázal opozičným poslancom.

Kaliňák zdôraznil, že pánom trestného konania je prokurátor. "Ja nemôžem na seba prevziať viac zodpovednosti, ako mám. Ak by som to urobil, obviňovali by ste ma z politických vyšetrovaní, aké tu boli v 50-tych rokoch. My politici sme teda odsúdení len na politické zodpovednosti a politické diskusie," myslí si. Problém podľa neho je, ak by niekto niekoho v procese vyšetrovania ovplyvňoval. "Ja som sa s tímom vyšetrujúcim Gorilu stretol raz, a to na začiatku a jeho požiadavky tlmočí špeciálny prokurátor. Ten konštatoval, že tím všetko dostáva a bude tak do konca," zdôraznil.

Na margo samotného spisu Gorila poznamenal, že Penta zarobila prvé veľké peniaze práve za vlády Mikuláša Dzurindu. "Poďme sa teda baviť o rodičoch Gorily," apeloval. Zároveň spomenul kroky Dzurindových dvoch vlád vlády, ktoré podľa neho Pente pomohli alebo mali pomôcť. "Smer nikdy neodovzdal do rúk Penty súkromné zdravotné poistenie. To isté platí o letisku Košice, ktoré bolo odovzdané do rúk Penty. Druhá Dzurindova vláda jej odovzdala aj Paroplynový cyklus či Slovalco," pripomenul.

Na druhej strane Smer-SD sa podľa jeho slov po nástupe do vlády v roku 2006 zachoval jednoznačne. "Poisťovni Dôvera sme zakázali zisk, zastavili sme privatizáciu bratislavského letiska," dodal Kaliňák s tým, že je mu ľúto, že správa o vyšetrovaní Gorily bola dnes predmetom politických vystúpení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu