Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zamotaný prípad vraždy Mišenku: Pokus o samovraždu a „neznámy“ strelec Goran

Skalický dostal doživotie, chcel sa obesiť Zobraziť galériu (3)
Skalický dostal doživotie, chcel sa obesiť (Zdroj: polícia, SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Chcel sa obesiť v cele! Ivan Skalický, jeden zo zločincov, ktorého minulý týždeň odsúdili v prípade vraždy Jozefa Mišenku, si za mrežami siahol na život. Spravil tak len dve hodiny po tom, čo mu počas jeho neprítomnosti Najvyšší súd potvrdil doživotie. Skalický mal spolu s troma kumpánmi vraždu naplánovať a zorganizovať, vykonať ju mal však neznámy strelec „Goran“ z Macedónska, ktorého menovec figuruje na zozname hľadaných osôb!

Najvyšší súd minulý týždeň v stredu (30. Januára) potvrdil výnimočné tresty štyrom mužom, ktorí naplánovali a zorganizovali vraždu topoľčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku. Ivan Skalický, ktorý bol v minulosti už päťkrát trestaný aj za vraždu, dostal doživotie. Jeho kumpáni Milan Pavlovič, Ronald Mišech a Róbert Trajkov prezývaný Netvor dostali po 25 rokov.

Nezvládol verdikt, chcel sa obesiť

 

Ivan Skalický sa po verdikte zložil
Zobraziť galériu (3)
Ivan Skalický sa po verdikte zložil  (Zdroj: polícia, SITA)

 

Skalický na minulotýždňové zasadnutie odmietol prísť a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Zrejme už vtedy plánoval, o čo sa v prípade potvrdenia rozsudku, pokúsi. Len dve hodiny po tom, čo mu Najvyšší súd potvrdil doživotný trest, si omotal okolo krku šnúru z teplákov a obesil sa na nej. „Dňa 30. 1. 2013 prišlo v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici k pokusu odsúdeného o samovraždu obesením,“ potvrdil hovorca Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Vďaka rýchlej pomoci záchranárov mu však pokus našťastie nevyšiel a momentálne leží v nemocnici pre odsúdených. „Po zistení uvedenej skutočnosti bola privolaná Rýchla zdravotná pomoc, ktorá zabezpečila jeho prevoz do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa nachádza v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne. Jeho aktuálny zdravotný stav je stabilizovaný,“ dodal Baláž.

Známy – neznámy strelec Goran

 

Na Gorana Stefanova vydali zatykač ešte v júli 2011
Zobraziť galériu (3)
Na Gorana Stefanova vydali zatykač ešte v júli 2011  (Zdroj: polícia, SITA)

 

Jozefa Mišenku zavraždili 20. júla 2010 v ranných hodinách v Topoľčanoch. Na jeho čierny luxusný Mercedes spustil streľbu zo samopalu muž menom Goran, ktorého identita je doposiaľ neznáma. Muž s rovnakým menom aj pôvodom však figuruje v registri hľadaných osôb. Goran Stefanov pochádza z Macedónska a v júni 2011 bol naňho v Banskej Bystrici vydaný Európsky zatykač.

„Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, dňa 08.06.2011 vydal  na túto osobu Európsky zatýkací rozkaz a Medzinárodný zatýkací rozkaz pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy,“ povedala o hľadanom banskobystrická policajná hovorkyňa Jana Vrbická. Či však ide o toho istého Gorana, ktorého meno sa spája s úkladnou vraždou Jozefa Mišenku, alebo ide o čistú zhodu náhod, polícia nepotvrdila.

Strýka Viliama oslobodili

 

Mišenkovho strýka Viliama začiatkom roka chytili vo Venezuele
Zobraziť galériu (3)
Mišenkovho strýka Viliama začiatkom roka chytili vo Venezuele  (Zdroj: polícia)

 

Na Mišenku mal strelec vypáliť minimálne 30 rán, zasiahli ho dve, z nich jedna do hlavy. Zomrel v nemocnici asi dve hodiny po útoku. Pôvodne bol z vraždy obvinený aj jeho strýko Viliam Mišenka, ktorého však prvostupňový súd spod obžaloby oslobodil. Začiatkom tohto roka ho Interpol vypátral vo Venezuele po tom, čo zmizol na jeseň 2010 po veľkej narodeninovej oslave spojenej s rozlúčkovou párty.

Odvtedy naňho bolo vydaných až päť medzinárodných zatykačov a policajti ho hľadali po celom svete. Okrem toho, že má na krku obvinenie z megalúpeže v Nitre (1996), pri ktorej záhadne zmizlo 173 miliónov korún (5 miliónov eur), má byť zapletený aj do piatich vrážd, z čoho tri mal spáchať v spolupráci s Karolom Mellom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu