Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Haščák z Penty stiahol dovolanie proti vydaniu knihy o Gorile

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta stiahol dovolanie voči vlaňajšiemu rozhodnutiu súdu o zrušení zákazu vydania knihy novinára Toma Nicholsona o Gorile. Najvyšší súd SR preto zastavil dovolacie konanie, a to už 27. novembra 2012. Verdikt poskytol súd po jeho anonymizovaní.

V tomto prípade najprv začiatkom roka 2012 vydal sudca Okresného súdu Bratislava I Branislav Král predbežné opatrenie, ktorým zakázal publikovanie Nicholsonovej knihy. Verdikt kritizovali viaceré novinárske organizácie, ktoré sudcovo počínanie označili za cenzúru. Podľa súdu nešlo o cenzúru, pretože za súčasného stavu prevažuje právo na ochranu osobnosti nad poskytovaním informácií v knižnej publikácii. Podobnú žiadosť, ktorú podal Zoltán Varga, sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Daša Kontríková zamietla. Vo Vargovom byte boli údajne všetci aktéri kauzy Gorila odpočúvaní. Krajský súd potom v júni návrh na predbežné opatrenie zamietol. Po Haščákovom dovolaní sa mal prípadom zaoberať Najvyšší súd SR.

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili. Nicholsonova kniha Gorila vyšla po zrušení zákazu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu