Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak Ďurkovskému dokážu vinu, hrozí mu 15 rokov väzenia

Andrej Ďurkovský
Andrej Ďurkovský

BRATISLAVA - Ak bývalému primátorovi Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému dokážu, že v prípade búrania budov Parku kultúry a oddychu (PKO) postupoval v rozpore so zákonom, hrozí mu desať až 15 rokov väzenia. Polícia dnes potvrdila, že ho vyšetrovateľ z Úradu boja proti korupcii obvinil z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.

Bývalý primátor podpísal v júni 2006 s investorom Henbury Development zmluvu o spolupráci, podľa ktorej malo mesto do pol roka podať na stavebný úrad návrh na zbúranie PKO. Podpis zmluvy sa mal podľa polície udiať bez výslovného súhlasu mestského zastupiteľstva a teda v rozpore so zákonom o hlavnom meste SR a zákonom o majetku obcí. Polícia ďalej informovala, že Andrej Ď. sa s investorom dohodol napriek tomu, že uznesenie mestského zastupiteľstva 719/2005 z 30. júna 2005 mu prikazovalo rokovať o predaji budov PKO a informovať o tom mestských poslancov.

Andrej Ďurkovský podal žiadosť o zbúranie PKO na staromestský stavebný úrad v novembri 2006. "Rozhodnutím z marca 2007 ich (budov PKO - pozn. TASR) odstránenie stavebný úrad povolil a následne zabezpečil ich odovzdanie investorovi na realizáciu ich odstránenia," povedala TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Bývalý primátor teda svojimi podľa polície neoprávnenými krokmi prispel k možnosti zbúrať PKO, čím by mestu vznikla škoda za viac ako 4,6 milióna eur. Obvinenie mu doručili 16. apríla. Jeho advokát avizoval, že voči nemu podajú sťažnosť.

Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu 27. januára 2011. Aby Úrad boja proti korupcii mohol obviniť Andreja Ďurkovského, žiadal už dva razy prokuratúru, aby do Národnej rady SR podala návrh na jeho vydanie na trestné stíhanie. Jeden návrh prokuratúra vrátila polícii na doplnenie dôkazov, druhý poslala Generálna prokuratúra SR na krajskú po tom, ako prišiel návrh obhajcu Andreja Ďurkovského na zastavenie trestného stíhania. Prokuratúra návrh zamietla a spis poslala policajnému vyšetrovateľovi. Keďže v posledných voľbách do Národnej rady SR Andrej Ďurkovský nekandidoval a poslanecký mandát mu zanikol, súhlas parlamentu na jeho obvinenie nebol potrebný.

Obhajca Andreja Ďurkovského Juraj Kuráň si myslí, že bývalý primátor zákon neporušil. Ak mestskí poslanci 30. júna 2005 prijali uznesenie č. 719/2005, v ktorom povolili predaj pozemkov pod PKO za účelom výstavby Riverside City, podľa Kuráňa súhlasili aj s nevyhnutnými krokmi na realizáciu projektu, teda s odstránením samotnej budovy PKO. Podľa neho to vyplýva aj zo zatiaľ neprávoplatného rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I v spore medzi Henbury Development a mestom Bratislava. Súd tiež uznal za platnú zmluvu o spolupráci, na základe ktorej Andrej Ďurkovský požiadal stavebný úrad o vydanie búracieho povolenia na PKO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu