Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V kauze odpočúvania novinárov začala konať Generálna prokuratúra

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - V kauze odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom začala konať aj Generálna prokuratúra SR.

"Prokurátor preverí všetky dostupné skutočnosti a rozhodne o ďalšom postupe. Detailnejšie informácie v súčasnosti nebudeme poskytovať," uviedla dnes hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Podľa informácií TASR GP SR začala konať na základe informácií, ktoré v tejto škandalóznej kauze odzneli v médiách. Teda ešte nie na základe jedného z vydavateľstiev či spravodajskej televízie, kde pracujú novinári, ktorí mali byť odpočúvaní.

Odpočúvanie novinárov je v príkrom rozpore so zákonmi Slovenskej republiky. Reagoval bezpečnostný analytik Milan Žitný na informácie v medializovaných článkoch o odpočúvaní novinárov a šéfa televízie Vojenským obranným spravodajstvom. "To je neodôvodniteľné," povedal o odpočúvaní novinárov Žitný.

Ako informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR, premiérka Iveta Radičová na osobnom stretnutí Galka požiadala o detailné informácie o údajnom využití informačných prostriedkov na odpočúvanie novinárov. Uviedla, že je potrebné dôkladne prešetriť tieto podozrenia. "Predsedníčka vlády sa zároveň obrátila na Úrad boja proti korupcii, aby ako kompetentný orgán preveril, či údajné aktivity Vojenského spravodajstva nezasiahli do práv a právom chránených záujmov v trestno-právnej rovine," píše sa v stanovisku.

Podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova z SaS by sa mali informácie prešetriť. "Máme tu výbory, máme parlamentný výbor na kontrolu vojenského spravodajstva, SIS a tak ďalej, nech to vyšetria," vyhlásil Miškov, ktorý sa dnes zúčastnil na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady. V strane túto otázku podľa jeho slov zatiaľ nijako neriešili.

Či išlo v tomto prípade o akúsi predvolebnú kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, je podľa neho ťažko povedať. "No vzhľadom na to, že sa blížia voľby, treba akékoľvek aktivity, ktoré sa objavia, vnímať aj v tomto kontexte. A možno aj táto kauza je potrebné, aby bola vnímaná aj v kontexte predčasných volieb," podotkol Miškov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu