Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Smutné správy po tragédii v prešovskej bytovke: Platí mimoriadna situácia, obetí pribúda

Zhorený bytový dom dnes ráno Zobraziť galériu (6)
Zhorený bytový dom dnes ráno (Zdroj: TASR - František Iván)

PREŠOV - Zásah hasičov pri požiari po piatkovom výbuchu v jednej z prešovských bytoviek prebiehal celú noc. Veliteľ zásahu nahlásil likvidáciu požiaru v sobotu pred 7.00 h ráno po jeho lokalizácii pred polnocou. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kovalík.

Pribudli ďalšie obete

Piatková tragédia v Prešove má, bohužiaľ, ďalšie dve obete. Dokopy tak v dôsledku výbuchu plynu v bytovom dome zahynulo sedem ľudí. Jedna osoba je nezvestná. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš.

V Prešove vyhlásili mimoriadnu situáciu

V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia. V sobotu o 8.00 h zasadal krízový štáb, na ktorom bol určený ďalší postup. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania, doplnil Kovalík v správe pre médiá. Výbuch s následným požiarom dvanásťposchodového bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove bol ohlásený v piatok 6. decembra krátko po 12.00 h. Podľa predošlých správ si vyžiadal päť obetí a 39 zranených. 

Smutné správy po tragédii
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Marek)

Smutné správy po tragédii
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Pri požiari z bytovky evakuovali ľudí aj za pomoci požiarnych plošín a rebríkov. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov, na mieste hliadkovali policajti aj vojaci. Na mieste udalosti zasahovalo takmer 90 profesionálnych hasičov z hasičských staníc v Prešove, Sabinove a Lipanoch, Vranove nad Topľou, Hanušovciach nad Topľou, Humennom a Snine, v Bardejove, Starej Ľubovni, Poprade, ako aj Okresného riaditeľstva HaZZ v Košiciach, Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s takmer 40 kusmi hasičskej techniky, viac ako 25 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí Abramovce, Kokošovce, Ľubotice, Uzovce, Dulova Ves, Svinia, Čelovce a mesta Prešov. 

Smutné správy po tragédii
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MO SR)

Smutné správy po tragédii
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

Premiér Peter Pellegrini už avizoval, že mesto dostane na riešenie situácie z rezervy predsedu vlády SR milión eur. Mesto Prešov tiež zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Viac o téme: PlynPožiarVýbuchHasičiLikvidáciaPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu