Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd rozhodol! Silvester (32) dostal 7 rokov za útok na maloletého chlapca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest odňatia slobody sedem rokov za lúpež uložil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 32-ročného Silvestra Berkiho z Lučenca. Potvrdil vinu v prípade lúpežného ataku na maloletého chlapca v Lučenci, ale zmiernil mu trest z deväť na sedem rokov, keďže verdikt prvostupňového senátu považoval za neprimerane prísny.

Lúpežný útok spáchal Berki koncom novembra minulého roku v nepoužívanej budove bývalého internátu na Fándlyho ulici v Lučenci. Na tam prítomného neplnoletého Adriana D. sa zaháňal palicou, chytil ho za mikinu a s krikom od neho požadoval peniaze a drogy. Pokúsil sa mu zobrať mobilný telefon, ale chlapec sa ubránil. Berki ho prehľadal a zobral mu reproduktor s káblom v cene osem eur. Potom Adriana pustil a s palicou v ruke odišiel, pričom napadnutého chlapca nezranil. Pod hrozbou zabitia mu však prikázal doniesť sto eur a zakázal mu volať políciu.

Senát Okresného súdu v Lučenci uznal Berkiho za vinného zo zločinov lúpeže so zbraňou a vydierania neplnoletej osoby s osobitným motívom. Za to mu vymeral trest deväť rokov odňatia slobody. Priťažilo mu, že bol v minulosti sedemkrát súdne trestaný na Slovensku, ale aj v Anglicku, prevažne za krádeže. Navyše lúpež spáchal v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia a hrozí mu ďalšie väzenie.

Proti rozsudku sa Berki odvolal s tým, že Adriana nenapadol a žiadal oslobodiť spod obžaloby. Podľa neho svedectvá Adrianových kamarátov sú nevierohodné a rozporné. Trest tiež označil za neprimerane prísny. Odvolací senát jeho dôvody neakceptoval. Vinu potvrdil, ale trest Berkimu zmiernil z deväť na sedem rokov. Predseda senátu hneď aj nariadil výkon trestu. Ten si Berki odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia, pretože v minulosti už bol vo výkone trestu.

Viac o téme: ChlapecLúpežútok Silvester Berki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu