Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Policajti vyriešili mafiánsku vraždu bossa spišskonovoveského podsvetia spred 17 rokov

Na snímke je Emil Novotný Zobraziť galériu (4)
Na snímke je Emil Novotný (Zdroj: FB/Slovenská mafia)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Od brutálnej popravy niekdajšieho bossa spišskonovoveského podsvetia uplynulo viac ako 17 rokov. Dnes ráno ale v rukách polície skončila podozrivá osoba, ktorá má mať tento čin na svedomí. Topky.sk o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Na Spiši dnes od rána zasahovala národná kriminálna agentúra. „Policajti zadržali jednu osobu a prehľadali viaceré priestory v Spišskej Novej Vsi a v obci Studenec v Levočskom okrese. Zaisťovacie úkony súvisia so 17 rokov starou vraždou. Vyšetrovateľ z nej práve obvinil dve osoby,“ informovala polícia.  

Chladnokrvná likvidácia v tom čase 37-ročného spišskonovoveského súkromného podnikateľa a bossa tamojšieho podsvetia Emila Novotného, prezývaného Miťo, sa udiala 29. augusta v roku 2001 asi desať minút pred polnocou.

Na nedatovanej snímke je Emil Novotný.
Zobraziť galériu (4)
Na nedatovanej snímke je Emil Novotný.  (Zdroj: FB/Slovenská mafia)

Vladimír Miťovi závidel vysoké postavenie i partnerku

Miťovo postavenie, ktorý žil najmä z výpalného, úžery a vymáhania, mal podľa slov hovorcu závidieť Vladimír M. (57). „Mal mať záujem prebrať nielen jeho biznis, ale aj jeho priateľku. Jedinú cestu, ako to dosiahnuť, zrejme videl v odstránení silného konkurenta. Preto ho mal niekoľko dní sledovať, aby zistil jeho každodenný režim,“ vysvetlil Slivka. 

V onen deň mal čakať na svoju obeť na Jilemnického ulici v Spišskej Novej Vsi spolu so Slavomírom S. (44). Pár minút pred polnocou dorazil domov očakávaný Emil Novotný. Keď vystúpil zo svojho mercedesu, mali k nemu pristúpiť Vladimír M. a Slavomír S. Z dvoch zbraní zaznelo päť výstrelov. Na zemi zostalo Miťovo rozstrieľané telo s ranami kalibru 7,65 mm. Keď doznela posledná rana, útočníci bežali k neďalekým garážam smerom do záhradkárskej oblasti, kde zmizli v tme. 

Na nedatovanej snímke je Vladimír M.
Zobraziť galériu (4)
Na nedatovanej snímke je Vladimír M.  (Zdroj: FB/Slovenská mafia)

Slivka priblížil, že vyšetrovateľ oboch práve obvinil z vraždy, za ktorú im v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na 12 až 15 rokov. „Vyšetrovateľ už pracuje na podnete na väzobné stíhanie Vladimíra M. so Slavomírom S.,“ dodal. 

Vladimír M.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Slovenská mafia)

Miťovi ľudia "obhospodarovali" istú časť okresu a spolu s dvoma ďalšími skupinami mali mesto i jeho okolie pod kontrolou. Podnikatelia platili za "ochranu" vždy jednej partii výpalníkov, takže k sporom o teritórium nedochádzalo. Ak sa v nejakom zábavnom podniku strhla bitka, jeho majiteľ spravidla nevolal políciu, ale členov miestnej mafie.

Pre Miťa to predstavovalo slušný balík peňazí. Keď si na dopravnom inšpektoráte zadovážil na svoje luxusné BMW za desaťtisícový poplatok špeciálnu EČV - MMMN1 - bol to jeden z prejavov jeho samoľúbosti. Aj školopovinné deti v Spišskej Novej Vsi vedeli, že za tajomnou skratkou sa ukrývajú slová: Mestský Mafián Miťo Novotný. Toto vozidlo však pár týždňov pred popravou, pri ktorej lúpežný motív polícia takmer s istotou vylúčila, nepoužíval. Údajne ho chcel predať istému Košičanovi.

Miťo si potom zaobstaral mercedes, v ktorom sa viezol aj krátko pred svojou smrťou. Auto patrilo istej žene z Bánoviec nad Bebravou, bolo kúpené na lízing a zatiaľ nebolo na neho prepísané, informuje facebooková stránka Slovenská mafia.

Viac o téme: MafiaEmil NovotnýMiťo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu