Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desivé FOTO z nehôd, pri ktorých tuhla krv v žilách: Smrť chodca, dvojicu zrazili na priechode

Vodič zrazil dvoch chodcov na priechode v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (6)
Vodič zrazil dvoch chodcov na priechode v Banskej Bystrici. (Zdroj: KR PZ BB)

BANSKÁ BYSTRICA/VEĽKÝ KRTÍŠ - Polícia opakovane apeluje na chodcov, aby nosili reflexné prvky a boli ostražití. Napriek tomu dennodenne pribúdajú prípady, pri ktorých ľudské životy vyhasli úplne zbytočne. Banskobystrická policajná hovorkyňa vo štvrtok informovala o dvoch nehodách s fatálnymi následkami. Pri prvej nedal prednosť dvojici na priechode pre chodcov vodič, druhá sa stala osudnou mužovi v tmavom oblečení bez reflexných prvkov.

Polícia v Banskej Bystrici objasňuje dopravnú nehodu, pri ktorej vodič zrazil dvoch chodcov. K havárii došlo v stredu krátko pred 17. hodinou na ulici Nám. Ľ. Štúra v Banskej Bystrici v smere od Radvane do centra mesta.

Vodič zrazil dvoch chodcov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ BB)

"Tridsaťšesťročný vodič z Banskej Bystrice na osobnom motorovom vozidle Ford Mondeo v strednom jazdnom pruhu nedal prednosť chodcom (61-ročný muž, 58-ročná žena) prechádzajúcim cez cestu po riadne vyznačenom priechode pre chodcov, z pohľadu vodiča zľava doprava, pričom došlo k zrážke vozidla s chodcami," informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Vodič zrazil dvoch chodcov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ BB)

Muž a žena utrpeli zranenia, po ošetrení záchranármi ich previezli do nemocnice. Vodič po nehode nenafúkal. "Na mieste mu bol zadržaný vodičský preukaz, porušil povinnosti vodiča tým, že nedal prednosť chodcom, ktorí vstúpili na vozovku a prechádzali cez priechod pre chodcov," dodala hovorkyňa. 

Smrť na krajnici

Chodec vo Veľkom Krtíši také šťastie ako vyššie spomínaná dvojica nemal. Neprechádzal však cez priechod pre chodcov a poriadne riskoval. 

Polícia vo Veľkom Krtíši
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ BB)

"Dopravná nehoda sa stala v stredu o 22.20, na ceste medzi obcami Opatovská Nová Ves a Slovenské Ďarmoty. 57-ročný vodič osobného motorového vozidla VW golf zo Želoviec pravou prednou časťou vozidla narazil do pred ním idúceho chodca, ktorý kráčal po pravej krajnici smerom do obce Slovenské Ďarmoty," povedala Faltániová.

Polícia vo Veľkom Krtíši
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: KR PZ BB)

Bol v tmavom oblečení, bez reflexných prvkov a vodič oslnený autom idúcim oproti ho nevidel. U muža bude vykonaná pitva, pri ktorej budú skúmať aj prípadné požitie alkoholu. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre usmrtenie.   

Ste na ceste dostatočne viditeľní?

V čase, keď sa skoro stmieva, vyskytujú sa hmly a vozovka je neraz poriadne šmykľavá, je veľmi dôležitá zvýšená opatrnosť chodcov, ktorí pri nehode vždy ťahajú za kratší koniec. "Častými príčinami vzniku dopravných nehôd sú mnohokrát práve neprimeraná rýchlosť jazdy, neprispôsobenie rýchlosti jazdy zmeneným poveternostným podmienkam a tiež nevenovanie sa plne vedeniu vozidla. Vodiči, ktorí pri strete s chodcom neutrpia také fatálne následky, by mali byť ostražitejší a viac predvídať najmä na miestach, kde býva zvýšený pohyb chodcov," varovala polícia vodičov.  

Aj chodci však môžu podniknúť opatrenia, ktoré im môžu zachrániť životy. "Opakovane apelujeme  na chodcov,  aby nosili reflexné prvky. Reflexné, či farebné oblečenie prispieva k bezpečnosti na cestách a aj chodci by si mali uvedomiť svoju zodpovednosť, ktorú berú na seba, ak reflexné prvky nenosia," upozornila Faltániová. Chodci však podľa jej slov riskujú aj vtedy, ak sa pohybujú po nesprávnej strane vozovky. 

Na šmykľavej vozovke je brzdná dráha dlhšia, reflexné prvky vám preto môžu zachrániť život.
Zobraziť galériu (6)
Na šmykľavej vozovke je brzdná dráha dlhšia, reflexné prvky vám preto môžu zachrániť život.  (Zdroj: KR PZ BB)

Chodec musí mať za zníženej viditeľnosti reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci. Tieto zmeny si vyžiadal aj vývoj dopravnej nehodovosti s ťažkými následkami pre chodcov, pričom táto skupina účastníkov v cestnej premávke je najzraniteľnejšia, uvádza Faltániová. "V prípade, že chodci nebudú mať povinné reflexné prvky, môže im byť uložená bloková pokuta," dodala hovorkyňa. Zaplatiť však môžu aj najvyššiu cenu, a to vlastným životom.

Viac o téme: NehodySmrťChodciZraneniaBanská BystricaVeľký Krtíš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu