Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nishit podľa súdu nevraždil: VIDEO Rázna reakcia manželky po vynesení rozsudku

Potýčka v centre Bratislavy skončila tragicky. Zobraziť galériu (6)
Potýčka v centre Bratislavy skončila tragicky. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar, Polícia SR, futbalnet.sk)

BRATISLAVA - Išlo o nutnú obranu. Tak znel rozsudok senátu v kauze smrteľného dobodania v centre hlavného mesta. Sudca obžalovaného Slováka s indickými koreňmi Nishita prepustil na slobodu. Napriek tomu, že vo väzbe strávil viac než rok, manželka neústupne stála za ním. Po vynesení rozsudku neskrývala radosť, ale ani obavy.

Krvavá potýčka, ku ktorej došlo 7. októbra 2017 v centre hlavného mesta, šokovala verejnosť. Od začiatku mnohí vnímali Slováka s indickými koreňmi Nishita ako jasného vinníka, ktorý má na svedomí bezcitnú vraždu Bratislavčana Braňa. Súd však prípad vyhodnotil inak.

Nishit, jeho žena a Braňov brat

Nishit si v pondelok vypočul oslobodzujúci rozsudok. Predseda senátu Michal Kačáni skonštatoval, že konanie obžalovaného napĺňa podmienky a atribúty nutnej obrany. Rozhodnutie objasnil v takmer 50-minútovej reči. Poukázal pritom aj na verdikty súdov z minulosti, a upozornil na kľúčové body v prípade.

Keďže voči verdiktu sa odvolal prokurátor Michal Šúrek, ktorý naďalej trvá na tom, že išlo o vraždu, nie je zatiaľ právoplatný. Súd však vydal príkaz na prepustenie obžalovaného z väzby. 

Slová manželky

Nishit pred incidentom nemal problémy zo zákonom. Pracoval pre známu IT firmu, s manželkou vychovával dve deti. On aj jeho polovička však tvrdia, že život im viackrát už v minulosti znepríjemňovali rasové útoky. 

Nishit po pondelkovom pojednávaní odišiel bez pút. Na prvom bol ešte v sprievode kukláčov.
Zobraziť galériu (6)
Nishit po pondelkovom pojednávaní odišiel bez pút. Na prvom bol ešte v sprievode kukláčov.  (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Práve tak vnímal Nishit aj incident, pri ktorom vyhasol život Braňa. Už vo svojej obhajobe uvádzal, že nechcel nikomu ublížiť a bránil sa. Manželka po pojednávaní tvrdila, že od začiatku vedela, ako sa udalosť stala. 

Rozsudok vníma ako zadosťučinenie. Poukázala aj na kamerový záznam, ktorý v prípade zohrával kľúčovú rolu. "Ak by ste ten záznam ukázali hocikde v zahraničí, tak prvá vec je, že sedia tí ostatní," povedala. Práve kamerový záznam označil ako významný dôkaz aj predseda senátu.

Pohár trpezlivosti

Vlna nenávisti, ktorá sa na Nishita a jeho rodinu zniesla po krvavej potýčke, však podľa manželky pravdepodobne neskončí. Dúfa ale v lepšie časy. "Ja verím, že existujú ľudia, ktorí dokážu racionálne rozmýšľať a nebudú motivovaní nejakou pomstou, agresiou. Ak dôjde k nejakým snahám, tak budeme podnikať nato tie kroky, ktoré máme v rámci zákona," povedala.

Nepríjemnostiam sa vraj nevyhli ani v čase, keď bol Nishit za mrežami. "Boli už určité útoky, od určitých osôb, máme to zaznamenané, a ak môj pohár trpezlivosti pretečie, tak to budeme riešiť," uviedla rázne a potvrdila, že jej manžel zostane na Slovensku, keďže si stojí za svojou pravdou. V najbližších dňoch si však budú užívať zameškané, na Nishita sa podľa manželky tešia najmä ich deti.

Odvolali sa

Poškodení sa voči rozsudku o náhrade škody odvolali. Po pojednávaní odišli z budovy súdu a odmietli sa vyjadrovať. Stanovisko poskytol len Branislavov brat. "Mne v tomto momente nezostáva nič iné, len z môjho pohľadu konštatovať, že súd šliapol mimo," povedal.

Nishit podľa súdu nevraždil:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Nutná obrana

Predseda senátu už v úvode pojednávania zdôraznil, že rozhodovanie bolo náročné. Nikto sa podľa jeho slov nevie vcítiť do pocitov poškodených, ktorí stratili blízku osobu. "Súd však nemôže rozhodovať na základe emócií," povedal.

Za takmer hodinu poukázal na viacero rozhodnutí súdov v obdobných procesoch z minulosti, aj na dôkazy v prípade. Venoval sa tiež pojmu nutná obrana. Zazneli aj argumenty k záverečným rečiam. 

Branislav zomrel na úrazovo-krvácavý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: futbalnet.sk)

"Z právneho hľadiska je úplne nepodstatné a bezvýznamné, či osoba obžalovaného, ktorá sa bránila útoku, mala pri sebe jeden, dva, tri, prípadne viac nožov, alebo prípadne iných chladných zbraní," povedal sudca s tým, že táto okolnosť nesvedčí o úmysle spôsobiť niekomu ublíženie na zdraví či smrť.

Podľa jeho slov by sa inak na každého držiteľa zbrane či niekoho, kto ju použije na svoju obranu, mohlo hľadieť ako na osobu, ktorá mienila spáchať trestný čin.

VIDEO Rodina nebohého Braňa (†37) žiada od Nishita státisícové odškodné: Ind hovorí o sebaobrane

Videozáznam navyše podľa sudcu preukázal, že Nishit bol zahnaný do kúta. "Na základe prehraného kamerového záznamu je zrejmé, že tento útok pokračoval aj po tom, čo sa obžalovaný snažil najprv miernejším spôsobom odstrániť alebo odvrátiť útok, a to aj vo vzťahu k nebohému poškodenému, kedy v jednom momente tento poškodený padol na zem, avšak vzápätí sa postavil, a v útoku na obžalovaného pokračoval," uviedol sudca. 

Nishit mal nôž nosiť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Polícia SR)

Keďže boli podľa záznamu možnosti obrany pre Nishita zúžené, siahol po zbrani. Spočiatku sa však podľa sudcu zaháňal. "O čom svedčia prvotné poranenia, rezné poranenia, nie bodné poranenia, a až následne bodol dvakrát poškodeného do oblasti krku," odznelo na súde. 

Spor o taxík?

Krvavý incident, ktorý sa odohral 7. októbra na Hviezdoslavovom námestí, mala zapríčiniť banálna hádka o taxík. Tieto informácie spočiatku kolovali v médiách, no sudca ich opätovne vylúčil. 

Uviedol však, že z výpovedí vyplynulo aj to, že potýčke mala predchádzať iná hádka. Nishita si teda muži mohli pomýliť s inou osobou, s ktorou mal jeden z nich konflikt v podniku. Práve preto mohli reagovať tak, ako reagovali a vyprovokovali útok.

Vytúžená sloboda

Nishit žiadal o prepustenie na slobodu aj pred vynesením rozsudku. Prvostupňový súd mu dvakrát vyhovel s tým, väzbu nahradia probačným a mediačným dohľadom.

Napokon však rozhodnutia zamietol Krajský súd, ktorý vyhovel sťažnosti bratislavskej krajskej prokuratúry. "Dôvodom rozhodnutia odvolacieho súdu je skutočnosť, že sa nestotožnil s názorom okresného súdu, že existujú mimoriadne okolnosti, ktoré sú podmienkou pre nahradenie väzby pri obzvlášť závažnom zločine," vysvetlil vtedy hovorca súdov Pavol Adamčiak. Nishit ale napokon odišiel tento pondelok bez pút na rukách.

Viac o téme: ManželkaOslobodenieSúd Nishit Timothy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu