Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza trenčianskych podnikateľov: Žiadajú obnovu konania, pojednávanie odročili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRENČÍN – Na Okresnom súde (OS) Trenčín pokračovalo v stredu (6. 6.) čítaním svedeckých výpovedí pojednávanie v kauze trenčianskych podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka. V roku 2001 ich vtedajšia sudkyňa OS Trenčín a dnes štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská odsúdila za vydieranie podnikateľa Tibora Jurisu. Janíček so Strelčíkom žiadajú obnovu konania, tvrdia, že Jurisa podpísal pod nátlakom polície krivú výpoveď.

Podľa Janíčkovho právneho zástupcu Daniela Lipšica bolo pôvodné odsúdenie založené iba na výpovedi jedného svedka z prípravného konania, ktorý odmietol prísť na hlavné pojednávanie. „Tento svedok zmenil svoju výpoveď. To, že terajšia výpoveď je vierohodná, potvrdzuje množstvo ďalších ľudí, nebol tam jediný iný inkriminujúci dôkaz v tom pôvodnom konaní. To je klasický prípad na obnovu konania. Je to mimoriadny opravný prostriedok, to znamená, že nie je ľahké rušiť rozhodnutia súdov, ale pokiaľ sú mimoriadne vážne pochybnosti, ako v tomto prípade, je to dôvod na obnovu konania,“ zdôraznil Lipšic.

Janíček so Strelčíkom žiadajú obnovu konania už tretíkrát. Podľa Lipšica by sa mal súd vysporiadať s tým, ktorá tá výpoveď korunného svedka je vierohodná. „Pokiaľ vierohodnosť terajšej výpovede potvrdzujú mnohí ďalší svedkovia, ktorí v tom čase, kedy sa skutok vydierania mal stať, boli v kontakte s pánom Jurisom ako korunným svedkom, tak to výrazne tú dôkaznú silu jeho súčasnej výpovede posilňuje,“ doplnil Lipšic.

Korunný svedok Jurisa už v roku 2014 a aj začiatkom mája tohto roku informoval, že proti Janíčkovi a Strelčíkovi vypovedal pod nátlakom polície, aby si zabezpečil status chráneného svedka. Janíček a Strelčík ho podľa vlastných slov nevydierali, vydierala ho mafia, ktorá ho chcela pripraviť o nehnuteľnosť v Považskej Bystrici.

Janíček so Strelčíkom sú vlastníci nehnuteľnosti Fatima pod Trenčianskym hradom. Historické priestory zrekonštruovali v roku 2000. Súčasťou objektu je aj známy, dnes zdevastovaný bar, o ktorý podľa Janíčka mali záujem Čongrádyovci. Tí ho podľa Janíčka po návrate z väzenia násilím prinútili prepísať bar na nich. „Ak niekto v roku 2002 násilnou trestnou činnosťou prevezme niekomu majetok a doposiaľ ho nemá vrátený späť, znamená to, že tam musia byť vysokí činitelia, ktorí z toho profitovali," skonštatoval začiatkom mája tohto roku Janíček s tým, že z násilného prevzatia nehnuteľnosti profitovala Jankovská.

Jankovská reagovala, že sa nebude vyjadrovať k trikrát odsúdeným a obžalovaným zločincom. „Všetky osoby, ktoré ma krivo obviňujú a verejne šíria nepravdy a klamstvá, budú čeliť dôsledkom svojich konaní v trestnoprávnom, ako i civilnom procese. Konanie týchto osôb smeruje len k vytvoreniu mediálneho nátlaku na sudcov, ktorí budú v budúcnosti rozhodovať o porušovaní zákonov platných v Slovenskej republike," reagovala štátna tajomníčka na tvrdenia Janíčka. Predseda senátu OS v stredu pojednávanie o obnove konania odročil. Pokračovať bude 19. júna výsluchom svedkov. 

Viac o téme: VydieranieOndrej JaníčekJozef Strelčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu