Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Desivé náhody okolo vraždy Jána a Martiny: Čo spája Čistý deň, lekára z pitvy, Fica a Kočnera?!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR - Martin Baumann, Facebook, Sme rodina)

BRATISLAVA - Totálny chaos vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej! Od ich brutálnej popravy ubehli dva mesiace, zriadil sa medzinárodný vyšetrovací tím, urobili sa kozmetické úpravy vo vláde. No zásadný posun v prípade nenastal. Vynárajú sa však ďalšie a ďalšie zistenia, ktoré ukazujú na pochybenia polície vo vyšetrovaní.

Prehliadku tiel Jána a Martiny nevykonal na mieste súdny lekár, ale patológ. Toho neskôr spochybnila aj skupina súdnych lekárov. Polícia však aj napriek tomu oficiálne nikdy zistenia patológa nespochybnila a dokonca sa obhajovala, že vo vyšetrovaní dvojnásobnej popravy novinára a archeologičky nijako nepochybila.

Za svojimi ľuďmi stál aj dosluhujúci policajný prezident Tibor Gašpar. Obhliadajúceho lekára chcel však vypočuť vyšetrovateľ. Ten chcel zistiť, čo si na mieste vraždy všimol, aká bola poloha tiel zavraždených a ďalšie podrobnosti, ktoré by mohli napomôcť k vyšetrovaniu. Podľa informácií TV JOJ ale lekár výsluch odmietol.

Lekára, ktorý obhliadal telá,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/A.M.)

Spravil tak vraj preto, že je viazaný lekárskou mlčanlivosťou, ktorú mu úrad doteraz nezrušil. Problém je však v tom, že ani nemohol. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nie je na takýto úkon kompetentný.

"V zmysle platných právnych predpisov nie je príslušným orgánom na zbavenie povinnosti mlčanlivosti zdravotníckeho pracovníka," povedala pre televíziu hovorkyňa Andrea Pivarčiová. Čerešničkou na torte ale je, že lekára Abdolrezu Majidiho zastupuje Zuzana Tománková Miková, ktorá zakladala resocializačné centrum Čistý deň, a ktorá má aj blízko k Smeru.

Tománková, Čistý deň a Kočner

Zuzana Tománková Miková sa objavila po boku kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, o ktorom písal aj Ján Kuciak, a ktorému sa mal Kočner vyhrážať. Stalo sa tak po vypuknutí kauzy Čistý deň, ktorému minister Ján Richter (rovnako zo SMER-u) nechcel odobrať akreditáciu. Tománkovú Mikovú usvedčila zo stretnutia s Kočnerom fotografia.

Zakladateľka zariadenia Čistý deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Kočner, Tománková a Tóth
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Absurdity vo vyšetrovaní

Ján Kuciak napísal veľa článkov o Mariánovi Kočnerovi, s ktorým sa stretáva Tománková Miková. Tá zastupuje patológa, ktorý obhliadal telá Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a ktorý sa pomýlil v určovaní dátumu smrti "iba" o tri dni a momentálne odmieta spolupracovať s políciou.

Šef protikorupčnej jednotky NAKA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

Okrem toho pôsobila aj na Úrade vlády do roku 2009 s Robertom Ficom. Zaujímavé je aj to, že pri kauze Čistý deň jej radil Erik Tomáš, pravá ruka Roberta Fica. Práve o Ficovi, jeho poradkyni Troškovej a talianskej mafii bol Kuciakov posledný nedokončený článok. Kuciak písal aj o Bödörovcoch, ktorí majú vplyv na políciu a sú úzko spätí s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a šéfom protikorupčnej jednotky Robertom Krajmerom.

Ten sa objavil aj na mieste činu len niekoľko hodín po nájdení tiel Jána a Martiny, pritom tam nemal čo robiť. Rovnako tam bol aj ďalší funkcionár NAKA Hraško, ktorý je Krajmerovou pravou rukou.

Študent o patológovi

Lekár, ktorý pochybil pri obhliadaní mŕtvych tiel, pôsobí aj na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Podľa študentov však ani tam nemá dobrú povesť. "Pán, ktorý obhliadal telá vyučoval histológiu, odtiaľ odišiel a teraz učí na anatomickom ústave, kde už nechcú učiť ani študenti. Je to arogantný a nafúkaný človek, ktorý nevie ani len učiť základné lekárske predmety, nie ešte robiť niečo tak vysoko kvalifikované ako obhliadať telá," napísal jeden zo študentov. Dodal, že pri vražde musí byť spravidla súdny lekár, nie patológ.

Viac o téme: Polícia Robert FicoVražda Jána KuciakaAllForJan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu