Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dostali dlhoročné tresty za závažné zločiny, no spravodlivosti sa vyhýbajú: Muži, ktorí majú pykať

Martin Jajcay, Dávid Brtva, Viliam Mišenka Zobraziť galériu (5)
Martin Jajcay, Dávid Brtva, Viliam Mišenka (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Za ostatné tri týždne padli na slovenských súdok tri definitívne rozsudky, ktoré poslali obžalovaných na dlhé roky za mreže. Ani v jednom prípade ale muži nenastúpili do výkonu trestu. Ide o Martina Jajcaya, ktorého senát uznal vinným z 13 rokov starej vraždy v Petržalke, Dávida Brtvu, ktorého Najvyšší súd poslal za mreže na deväť rokov pre tunelovanie nebankoviek a o Viliama Mišenku, ktorý dostal 23 rokov v kauze výbuchu.

Martin Jajcay, ktorého Krajský súd (KS) v Bratislave vo štvrtok (5.4.) právoplatne odsúdil na 13-ročný trest odňatia slobody v dlhoročnej súdnej kauze vraždy Michala Horeckého v bratislavskej Petržalke, ktorá sa stala v roku 2005, zatiaľ do väzenia nenastúpil. TASR o tom informovali v pondelok justične zdroje. 

Martin Jajcy
Zobraziť galériu (5)
Martin Jajcy  (Zdroj: Foto: TASR/Polícia)

Na odsúdeného dal predseda trojčlenného senátu KS v Bratislave polícii príkaz na dodanie do ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Príkaz mal byť však podľa neoficiálnych informácií dodaný až v piatok (6.4.) Jajcay by si mal trest odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Na verejnom zasadnutí na KS v Bratislave sa vo štvrtok nezúčastnil, svojmu advokátovi dal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti.

Ďalší, ktorí nenastúpili do výkonu trestu

Nevylučuje sa, že Jajcay sa bude skrývať a rozšíri tak počet v poslednom období odsúdených Slovákov, ktorí v mediálne známych kauzách do väzenia nenastúpili. 

Dávid Brtva
Zobraziť galériu (5)
Dávid Brtva  (Zdroj: Foto: polícia)

Dávida Brtvu odsúdil právoplatne trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR v stredu 28. marca na deväťročný trest odňatia slobody v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Brtva by sa mal, podľa vyjadrení spoluobžalovaného Patrika Pachingera, nachádzať v Česku. V mieste svojho bydliska na Slovensku sa podľa vyjadrení jeho susedov už dlhšie nenachádza. Do väzenia nenastúpil.

Viliam Mišenka
Zobraziť galériu (5)
Viliam Mišenka  (Zdroj: Foto: polícia)

Ďalším, po ktorom polícia už po druhý raz pátra, je Viliam Mišenka. Senát NS SR ho v utorok (20.3.) odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody v kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont v lete 2009. Pri výbuchu zahynula jedna osoba a ďalšie utrpeli vážne a ľahšie poranenia. Mišenka už raz na úteku bol. V roku 2013 ho vypátrali vo Venezuele a eskortovali na Slovensko, kde strávil takmer dva roky vo väzbe. Súd ho napokon zbavil všetkých obvinení a prepustil na slobodu.

Viac o téme: Viliam MišenkaDávid BrtvaMichal HoreckýMartin Jajcay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu