Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zverejnili čísla vyšetrovania kriminality policajtov! Väčšinu prípadov inšpekcia odmietla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Po šokujúcej správe o tom, ako funguje polícia na Slovensku, vydala sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Správu o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru za obdobie roka 2017. Z nej vyplýva, že za uplynulý rok bolo obvinených 114 policajtov zo 128 trestných činov. Z celkového počtu 1886 trestných oznámení bolo 1142 odmietnutých.

Inšpekčná služba v rámci svojej činnosti plní aj ochrannú funkciu tým, že dôsledne preveruje oznámenia o podozrení z páchania trestnej činnosti policajtov. "Keďže medzi oznámeniami smerujúcimi voči policajtom je veľa vykonštruovaných, tendenčných a neodôvodnených oznámení, ktoré majú za cieľ narušiť alebo znemožniť služobnú činnosť policajtov, pomstiť sa, prípadne zakryť vlastnú trestnú činnosť," píše sa v správe.

Z celkového počtu 1886 trestných vecí bolo 1142 vecí odmietnutých, keďže nebol dôvod na začatie trestného stíhania, čo predstavuje 60,6 % z celkového počtu. V 113 prípadoch bolo trestné stíhanie zastavené zo zákonných dôvodov.

Tabuľka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv)

"V súvislosti s pomerne vysokým počtom odmietnutých trestných vecí (takmer dve tretiny z celkového počtu trestných vecí) je potrebné poukázať na zásadu legality, kedy podľa § 2 ods. 5 Trestného poriadku má prokurátor zákonnú povinnosť stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel, z čoho vyplýva, že ak prokurátor po preskúmaní uznesenia vyšetrovateľa dospeje k iným právnym záverom a nestotožní sa s rozhodnutím vyšetrovateľa, zruší jeho uznesenie ex offo a prijme následné opatrenia na zabezpečenie zákonnosti," vysvetľuje sa v správe.

Správa o trestnej činnosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv)

V správe sa ďalej uvádza, že celkovo bolo v rámci Slovenskej republiky v roku 2017 vznesené obvinenie 114 policajtom za 128 trestných činov, čo je o 5 policajtov a 8 trestných činov viac ako v roku 2016.

V niektorých prípadoch boli policajti v rámci hodnoteného obdobia obvinení viackrát, keďže spáchali viaceré skutky v rôznych časových obdobiach, ktoré sa postupne inšpekčnej službe podarilo zadokumentovať a vyšetriť.

Správa o trestnej činnosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv)

V súvislosti s vyšetrovaním trestnej činnosti policajtov inšpekčná služba v roku 2017 obvinila aj 35 civilných osôb, ktoré sa podieľali na páchaní trestnej činnosti formou spolupáchateľstva alebo samostatnými skutkami, pričom najčastejšie išlo o poskytovanie úplatku za účelom získania neoprávneného prospechu. V skupine trestných činov proti poriadku vo verejných veciach bol najpočetnejšie zastúpený trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Správa o trestnej činnosti
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: minv)

Oblasti, v ktorých najčastejšie dochádza k páchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa

  • prejednávanie priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,
  • poskytovanie informácií z informačných systémov Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a poskytnutie informácií policajno-bezpečnostného charakteru neoprávnenej osobe,
  • vykonávanie neoprávnených úkonov v evidencii motorových vozidiel a neoprávnené vydávanie oprávnení na vedenie motorových vozidiel,
  • manipulácia úkonov pri dokumentovaní alebo vyšetrovaní protiprávneho konania, príp. uvádzanie nepravdivých informácií s úmyslom privodiť sebe alebo inej osobe prospech alebo ujmu,
  • bezdôvodné alebo neprimerané použitie násilia voči predvedenému, pri zisťovaní totožnosti osoby alebo pri vyšetrovaní.

Celú správu o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru nájdete TU.

Viac o téme: InšpekciaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu