Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V prípade smrti manželky šéfa NAKA z Košíc je veľa nejasností: Prehovoril bezpečnostný analytik

streľba Hurbanovo Zobraziť galériu (3)
streľba Hurbanovo (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Začiatkom februára otriasla metropolou východu streľba. O život prišla 40-ročná manželka šéfa Národnej kriminálnej agentúry, expozitúry Východ. V prípade vyvstalo množstvo otázok a polícia okamžite reagovala. Na povrch ale vyplávali nové informácie, ktoré môžu na samovraždu ženy vrhnúť úplné iné svetlo.

Annino telo mala objaviť suseda. Ležalo v kaluži krvi na medziposchodí jedného z obytných domov na Čordákovej ulici v Košiciach. K tragédii došlo v prvý februárový piatok skoro ráno. "Môžeme potvrdiť, že v tomto prípade ide o manželku policajta. V súčasnej dobe prebiehajú na mieste neodkladné a neopakovateľné procesné úkony," informovala bezprostredne po tragédii hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová. Anna bola manželkou vysokopostaveného policajta, šéfa Národnej kriminálnej agentúry, expozitúra Východ Jaroslava G. Z dôvodu, že sa na mieste našla služobná zbraň policajta, vyšetrovanie prípadu okamžite prevzala inšpekcia ministerstva. 


Prečítajte si aj:

FOTO Streľba v košickom paneláku: Manželka (†40) šéfa kriminálky je mŕtva, zabíjala jeho služobná zbraň


V prípade smrti manželky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Blesková reakcia polície vyvoláva otázky

Prvotné indície mohli napovedať o spáchaní vraždy. Aj keď v podobných prípadoch nebýva zvykom, aby sa polícia hneď po nájdení tela vyjadrovala k príčinám smrti, v tomto prípade sa tak stalo. Inokedy sa pri stanovení presnej príčiny úmrtia čaká až na výsledky pitvy. Teraz vraždu jednoznačne vylúčili. "Polícia by mala počkať na výsledky pitvy, až potom sa vyjadriť, dovtedy by mala byť zdržanlivá, obmedziť sa na stručnú správu a uviesť, že príčina smrti sa vyšetruje. A obzvlášť obozretná by mala byť v takých chúlostivých prípadoch, akým je aj tento. Rýchlosť, s akou vydala polícia oficiálne stanovisko, preto len vyvoláva podozrenie, že kolegovia policajti chceli pomôcť svojmu kolegovi, šéfovi NAKA Východ,  aby neupadol do podozrenia, že má so smrťou manželky niečo spoločné. Týmto prístupom si Policajný zbor však škodí v očiach verejnosti," uviedol pre Topky bezpečnostný analytik Milan Žitný.     

Podľa hovorkyne ministerstva vnútra vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. "Na mieste činu nič nenasvedčuje tomu, že by malo ísť o vraždu, ako sa spomína v denníku Korzár," znelo v oficiálnom stanovisku polície, ktoré tlmočila Dobiášová. 

V prípade smrti manželky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Samovražda na druhý pokus?

V policajných kruhoch ale koluje informácia, že na mieste činu sa našli dva náboje. Vyvstáva teda otázka, či je možné spáchať samovraždu na druhý výstrel. "O ďalších faktoch, ako sú údajne dve nábojnice, nebudem špekulovať, len nahliadnutie do vyšetrovacieho spisu môže poskytnúť relevantné informácie a s tými možno potom pracovať," povedal Žitný.

Výsledky pitvy

Zarážajúce je aj miesto, kde k samovražde došlo, a to na medziposchodí a nie v byte, kde by bol priebeh podobnej tragédie pravdepodobnejší. Samovražde nahráva fakt o liste na rozlúčku. "Policajti počas obhliadky našli list na rozlúčku," ozrejmila Dobiášová s tým, že v tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie. K údajným dvom nábojom sa nevyjadrila, no prezradila predbežné výsledky pitvy: "Podľa neoficiálnych predbežných výsledkov pitvy môžeme vylúčiť cudzie zavinenie," doplnila. 

Podľa susedov nič nenasvedčovalo tomu, že by v rodine boli nejaké problémy. Z bytu sa krik, ani hádky neozývali. Po nebohej žene zo Zvolenskej Slatiny ostal manžel a dve deti.  

Viac o téme: SamovraždaKošiceNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu