Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmena v prípade černákovca obvineného z vraždy: Súdy zmiernili probačný dohľad pre Kána

Ján Kán
Ján Kán (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici na neverejnom zasadnutí 30. januára rozhodol, že Ján Kán zo skupiny bossa Mikuláša Černáka stíhaný v prípade vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka sa bude hlásiť u probačného a mediačného úradníka súdu iba raz za dva týždne. Obvinený Ján Kán, u ktorého súdy nahradili väzbu probačným dohľadom a ďalšími obmedzeniami, sa doteraz musel dostaviť k príslušnému úradníkovi každý tretí deň.

Podľa názoru odvolacieho súdu je namieste predĺženie intervalu na hlásenie sa na jedenkrát za dva týždne, a to vzhľadom na to, že obvinený si plní uložené obmedzenia a povinnosti. Uviedla to dnes hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. Sťažnosť Jána Kána proti probačným opatreniam odvolací senát zamietol, pretože podľa súdu dôvody väzby trvajú.

Jána Kána zadržali v decembri 2016 a prokurátor generálnej prokuratúry žiadal pre neho väzbu. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Banskej Bystrici nenašiel dôvody na jeho väzobné stíhanie. Na rozdiel od prvostupňového súdu odvolací uznal dôvody na väzbu pre možný útek a ovplyvňovanie svedkov, ale väzbu nahradil dohľadom súdu. Zároveň stanovil pre obvineného zákonné obmedzenia. Ján Kán sa musel každý tretí deň dostaviť k príslušnému probačnému a mediačnému úradníkovi. Zároveň nesmie vycestovať do zahraničia a každú zmenu pobytu musí hlásiť kompetentným orgánom.

Bývalý blízky Černákov spolupracovník čelí obvineniu z vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka v spolupáchateľstve. Ján Kán svoj podiel na vražde popiera. Tvrdí, že je to pomsta Černáka za to, že asi pred desiatimi rokmi mu nevyhovel, aby ovplyvnil výpovede Miloša Kaštana a Slavomíra Surového. Proti Jánovi Kánovi vypovedá Alexander Horváth, ale obhajca Ľudovít Štanglovič ho považuje za nedôveryhodného.

Szymaneka chytili a zavraždili na Slovensku v roku 1997. Za jeho únos a vraždu súdili Černáka a jeho dvoch spolupracovníkov, ale v opakovanom procese boli oslobodení. V prípade Szymaneka v septembri 2011 bola povolená obnova konania. Krajský súd v Banskej Bystrici vtedy vyhovel návrhu Generálnej prokuratúry SR a vrátil kauzu prokurátorovi do prípravného konania. Nová obžaloba doplnená o dôkazy zistené poľskou justíciou nebola na príslušný súd zatiaľ podaná.

Viac o téme: Súd Ján Kán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu