Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mrazivý prípad záhadnej vraždy: Znásilnenie a smrť tehotnej Evy, opis pekla v posledných sekundách

Nebohá Eva a Peter Zobraziť galériu (4)
Nebohá Eva a Peter (Zdroj: Foto: reprofoto Tv Joj)

TRENČÍN - Otrasný prípad vraždy spred 18-ich rokov nie je stále objasnený. Vrah vtedy zniesol zo sveta 24-ročnú tehotnú Evu, ktorá mala týždeň pred svadbou. Prípad sa dostal do povedomia ako vražda v kukurici a šokoval celé Slovensko. Opis otrasného skutku nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy.

Brutálna vražda úradníčky Evy (†24) z Adamovských Kochanoviec nedala vyšetrovateľom roky spávať. V júli 1999 išla ako každý deň na úrad práce, kde bola zamestnaná. Do Trenčína, kde pracovala, chodila na bicykli popri Váhu. Touto cestou sa dostala do mesta najrýchlejšie. Vrah ju prepadol v kukuričnom poli, zhodil z bicykla, surovo zbil, znásilnil, priškrtil a otrasný skutok dokonal oceľovým drôtom, ktorým jej obmotal krk a zaškrtil ju.

Bezvládne telo objavil snúbenec, podozrievali ho z vraždy

Na prípade je zarážajúce, že nebohá žena chodila do práce pravidelne so svojím snúbencom Petrom K., s ktorým bola v piatom mesiaci tehotenstva a s ktorým mala mať svadbu najbližšiu sobotu. V osudný deň ale išla do práce sama. Podľa znalcov bol vrah na skutok pripravený. Vraždil tenkým drôtom, ktorý uviazal do slučky. Podobný materiál sa v okolí nenašiel. Bezvládne telo nebohej ženy objavil jej priateľ v katastri obce Kostolná-Záriečie po tom, čo kolegovia oznámili, že neprišla ráno do práce.

Eva pochádzala z Adamovských Kochanoviec, z jej vraždy obvinený Peter z Drietomy. Obeť smerovala do Trenčína, bezvládne telo našli pri obci Kostolná-Zárečie.
Zobraziť galériu (4)
Eva pochádzala z Adamovských Kochanoviec, z jej vraždy obvinený Peter z Drietomy. Obeť smerovala do Trenčína, bezvládne telo našli pri obci Kostolná-Zárečie.  (Zdroj: Foto: reprofoto Tv Joj)

V osudný deň 30. júla 1999 bolo vonku veľmi horúco, teploty sa vyšplhali až na 36 stupňov Celzia. Po nájdení tela policajti obhliadali miesto činu. Ako sme zistili, s obhliadkou podvečer skončili a pokračovali až na druhý deň. Až vtedy našli Evin batoh so šatami, do ktorých sa v práci prezliekala. Na týchto šatách neskôr znalkyňa objavila DNA, ktoré sa zhodovalo s DNA obžalovaného muža.   

Ľúbostný trojuholník? 

Polícia z hrdelného skutku najprv podozrievala Evinho snúbenca. Po 11 rokoch ale zadržala Petra J. z Drietomy, ktorý mal v čase Evinej smrti 28 rokov, a obvinila ho z vraždy. S nebohou Evou sa z videnia poznali. Pochádzal z rovnakej obce ako jej snúbenec Peter K. Podľa dedinčanov, ktorí Evu so snúbencom poznali, mal o Evu záujem aj druhý Peter (ktorý bol obžalovaný z vraždy, pozn. red.). Podľa nich išlo o ľúbostný trojuholník. Peter J. nezvládol fakt, že Eva bola tehotná a chystala svadbu s jeho známym. 

Obžalovaný Peter J.

Z Evinej vraždy obžalovanému Petrovi J. hrozil až výnimočný trest. Obžalovaný bol sedem rokov. Na prvom pojednávaní ho Okresný súd v Trenčíne spod obžaloby oslobodil, no po odvolaní prípad putoval na Krajský súd. Situácia sa zopakovala dvakrát. Po tretíkrát, čo vraždu prejednával odvolací súd, padol rozsudok. 

Súd Petra J. spod obžaloby oslobodil

Sudca Krajského súdu v Trenčíne v utorok definitívne Petra J. spod obžaloby oslobodil so slovami, že radšej desať vrahov nech behá po slobode, ako odsúdiť jedného nevinného. Ako informovala televízia Joj, Peter sa po vynesení rozsudku neubránil slzám. "Chcem sa poďakovať svojej rodine a svojmu obhajcovi, ktorý pre mňa urobil všetko," povedal pre televíziu. 

Mrazivý prípad záhadnej vraždy:
 (Zdroj: Foto: reprofoto Tv Joj)

DÔKAZY PROTI Petrovi J.  

Spermia a výpoveď spoluväzňa

S verdiktom ale rodina zosnulej ženy rozhodne nesúhlasí, je presvedčená, že na lavici obžalovaných sedel Evin vrah. Dôkazom, ktorý mal Petra J. usvedčiť, boli šaty nebohej. Po 15-tich rokoch od vraždy na nich znalkyňa našla spermiu, ktorej DNA profil sa zhodoval s Petrovým. Tieto šaty sa našli na druhý deň po vražde a Eva ich mala v batohu. Je možné, že spermia sa tam dostala po utretí. Obhajoba ale dôkaz označila za nemožný s tým, že pri vyšetrovaní prípadu došlo k manipulácii. "S odstupom času sa stávajú dôkazy silnejšie a silnejšie, čo by práve pri biologických stopách malo byť úplne opačne," povedal v minulosti Petrov obhajca. "V tejto kauze boli robené posudky v neprospech môjho klienta, keby boli objektívne, tak by sme tu dnes nestáli," uviedol obhajca Ján Kanaba mladší po vynesení utorkového rozsudku.  

Peter pobudol istý čas vo väzbe, kde sa mal pred spoluväzňom k otrasnému skutku priznať. Povedal mu, že Evu zavraždil, slovami: "Urobil som to, ale nedokážu mi to."  

Mrazivý prípad záhadnej vraždy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: reprofoto Tv Joj)

DÔKAZ V PROSPECH Petra

Detektor lži

Ešte ako obžalovaný sa Peter podrobil na vlastnú žiadosť testu na detektoru lži, ktorý si zaplatil. Uspel. Ako sme zistili, otázky u súkromnej firmy boli kladené nejednoznačným spôsobom.  Sudca na utorkovom pojednávaní uviedol, že jednoznačný usvedčujúci dôkaz proti Petrovi chýbal.

Od vraždy uplynulo 18 rokov

Evin niekdajší snúbenec Peter K. má v súčasnosti manželku, s ktorou vychováva dve deti. Eva bola zavraždená deň pred jeho narodeninami. Peter J. (ktorý čelil obžalobe, pozn.red.) mal dve ženy, s každou má jedno dieťa. Býval a býva s rodičmi.

Nebohá Eva v čase vraždy prežívala najšťastnejšie životné obdobie. Bola tehotná, plánovala svadbu. Práve skončila vysokú školu a tešila sa na promócie. Dekan jej udelil titul Magister In memoriam. Evin vrah nebol dodnes stotožnený, nájdený a odsúdený.   

Ak viete o brutálnom prípade viac, dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Viac o téme: VraždaOslobodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu